Maymun çiçeği virüsü yayılıyor: Güney Amerika'da ilk kez görüldü

Maymun çiçeği vakaları dünya genelinde artmaya devam ederken, virüs Avusturya ve Arjantin'e de sıçradı. Böylece hastalığın görüldüğü ülke sayısı 15'e çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya genelinde maymun çiçeği vakaları artarken, virüsün Avusturya ve Arjantin'de de ilk kez tespit edildiği belirtildi. Böylece virüsün görüldüğü ülke sayısı 15'e yükseldi. 

Viyana Sağlık Birimi Sözcüsü Nina Brenner-Küng, basına yaptığı açıklamada, maymun çiçeği virüsü semptomları taşıyan bir kişinin dün gece karantina altına alındığını, olası temas kurduğu kişilere ulaşılmaya çalışıldığını belirtti.

Brenner-Küng, hastanın ateşinin olduğunu, ciltte döküntü oluştuğunu ve yapılan test sonucunda çiçek virüsünün tespit edildiğini söyledi. ​​​​​​Brenner-Küng, 35 yaşındaki hastanın sağlık durumunun stabil olduğunu, ten renginin değiştiğini ve hafif grip olduğu bilgisini paylaştı.

ARJANTİN'DE ŞÜPHELİ VAKA

Arjantin Sağlık Bakanlığı, ülkede bir şüpheli vaka tespit edildiğini açıkladı. Bakanlık yetkilileri, başkent Buenos Aires'te belirlenen şüpheli maymun çiçeği virüsü hastasının, yakın zamanda İspanya'ya seyahat ettiğini söyledi. Hastanın iyi durumda olduğu ve testler uygulanırken karantinaya alındığı belirtildi. Maymun çiçeği virüsü daha önce hiçbir Güney Amerika ülkesinde tespit edilmemişti.

Maymun çiçeği vakaları, dünya genelinde artmaya devam ediyor. İspanya'da kesin vaka sayısının 40'a yükseldiği, 52 tane daha şüpheli vaka olduğu açıklandı. Gözetim ve karantina altına alınan hastaların sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

ABD'DE MUHTEMEL ÜÇÜNCÜ BİR HASTA 

Diğer yandan ABD'li sağlık yetkilileri, Florida eyaletinde bir şüpheli maymun çiçeği vakası kaydedildiği bilgisini paylaştı. Yakın zamanda yurt dışına seyahat ettiği söylenen hastaya testler yapıldığı ve sonuçların yakın zamanda çıkacağı belirtildi. Ülkede geçen hafta iki maymun çiçeği vakası tespit edilmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şimdiye dek Kuzey Amerika'nın da aralarında olduğu bölgelerde 80 maymun çiçeği vakasını doğrularken 50 vaka henüz araştırılıyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

SON 10 YILDA ARTTI

İlk olarak 1970'lerde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde kaydedilen ve son 10 yılda artış gösteren maymun çiçeğinin belirtileri, yüzde başlayan ve vücudun geri kalanına yayılan ateş, baş ağrısı ve deri döküntüleri şeklinde ortaya çıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Dr. Ibrahim Soce Fall, geçen yıl Kongo'da 6 bini aşkın, Nijerya'daysa yaklaşık 3 bin vaka tespit edilmesine rağmen "bulaşma dinamikleri açısından hâlen birçok bilinmez olduğunu" açıklamıştı. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen bir aşı, maymun çiçeği için de onaylanmıştı. (DIŞ HABERLER)