Mazbatasına el konulan belediye eş başkanı, milletvekili seçildi
Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, 2019 yılında belediye eş başkanı seçildi, ancak KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatasına el konuldu. Sayyiğit, 14 Mayıs'ta Yeşil Sol Parti listesinden Van Milletvekili oldu.
VAN - 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Van'ın Edremit ilçesinde, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit belediye eş başkanı olarak seçildi. Ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Sayyiğit'in mazbatasına KHK’li olduğu gerekçesiyle el koydu ve en çok oy alan ikinci parti olan AK Parti'nin adayı İsmail Say belediye başkanı oldu. Eğitimci olan Sayyiğit, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen genel seçimlerde Yeşil Sol Parti'den milletvekili seçildi. Sayyiğit, seçim süreci, seçim sonucu ve 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasıyla ilgili sorularımızı cevapladı.
'SONUÇLAR İSTEDİĞİMİZ GİBİ OLMADI'
Partinizin Van’da elde ettiği oy oranını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Partimiz seçim çalışmalarında çok ciddi bir performans ortaya koydu. Her bir arkadaşımız gece gündüz demeden bu çalışmaları yürüttü. Her dönem kendi koşullarında değerlendirilmelidir ama 7 Haziran’ı aşan bir coşku ile karşılaşıyorduk. Halkımızda ciddi bir sahiplenme vardı. Fakat sonuçlar istediğimiz gibi olmadı. Bunu açık bir şekilde ifade etmek gerekiyor. Biz sonucun 8-0 olması yönünde yola çıktık. Sonuca baktığımız zaman, mecliste ilimizi 6 milletvekili ile temsil edeceğiz ama istediğimiz sonuca ulaştığımızı düşünmüyoruz. Tabi ki eksikliklerimiz ve yetmezliklerimiz vardır. Bunları 28 Mayıs’tan sonraya bırakacağız. Çünkü bugün odaklanmamız gereken başka bir şey var ve onun çalışmalarını yürütüyoruz.
'KÜRT SEÇMEN TAVRINI YİNE NET BİR ŞEKİLDE ORTAYA KOYDU'
Kılıçdaroğlu Van’da yüzde 62,26 oranında oy elde etti. Siz bu sonucu nasıl görüyorsunuz?
Şunu net bir şekilde ifade etmek gerekiyor. Kürt seçmen tavrını yine net bir şekilde ortaya koydu. Eğer bugün Erdoğan ikinci tura kaldıysa, bu Kürt seçmenin Kılıçdaroğlu’na oy vermesinden kaynaklı oldu. 2015’ten beridir devletin tüm zor aygıtları devrede. Özellikle bu Van’da da hayata geçirilmiş durumda. 2016 yılından beridir 15 günde bir ‘eylem etkinlik yasakları’ uygulanıyor. Gözaltılara, tutuklamalara, baskılara, iki dönemdir kayyım atamalarına, kadın bedeni üzerinden hayata geçirilen politikalara rağmen halk direndi ve tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Ben açıkçası Erdoğan kazansaydı ikinci tura bırakacağını zannetmiyorum. Kaybettiğini düşünüyorum. Kendileri de bunun farkında. Ancak bu kadar arayı kapatabildiler. O yüzden bu seçim ikinci tura kaldı.
'OYLARIMIZIN MHP’YE YAZILDIĞINI FARK ETTİK'
Seçimde nelere şahit oldunuz? Nasıl bir seçim oldu?
Seçim günü anormal bir normallik olduğu hemen göze çarpıyordu. Aslında olması gereken bir şeydi ama o gün çok ciddi bir durumla karşılaşmadık. Bir baskı uygulamasıyla karşılaşmadık. Yine türlü şekillerde hilelerin uygulandığı farklı bir konsept vardı. Bizim en güçlü olduğumuz mahallelerde oylarımızın MHP’ye yazıldığını fark ettik. Gerekli itirazlarımızı yaptık. Bu sadece Van için değil, bölgenin tamamı için böyle bir politika hayata geçirilmiş. Şimdi bizim 28 Mayıs’a odaklanmamız gerekiyor. Biz 28 Mayıs için gece gündüz sahada çalışmaya devam ediyoruz.
'BU DEĞİŞİMİN KISMEN DE OLSA SAYIN KILIÇDAROĞLU TARAFINDAN HAYATA GEÇİRİLEBİLECEĞİNE İNANIYORUZ'
28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur oylaması neden önemli? Yeşil Sol Parti, neden seçim çalışmalarını yoğunlaştırarak devam ettiriyor?
Biz bir rejimi değiştirme iddiasıyla bu yola girdik. Bu seçim bizim açımızdan yüz yıllık bir rejimi değiştirme seçimidir. Halen bunun inancıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. 28 Mayıs’ta bunu başaracağımıza olan inancımız da tamdır. 28 Mayıs’ın sonrasında, üçüncü yol stratejimizi hayata geçireceğiz. Yılgınlığa, bıkkınlığa, umutsuzluğa yer yok. O sandığa gitmemiz gerekiyor. Bizler açısından belki de bu son seçim de olabilir. Çünkü 21 yıllık bir iktidardan bahsediyoruz. Tüm zor aygıtlarını devreye sokan bir iktidardan bahsediyoruz. Bu düzene artık dur demek gerekiyor.
OHAL, KHK ve kayyım darbesiyle işinden edilmiş binlerce insan var. Evlerine kapatılmış binlerce insan var. Ceza evlerinde haksız bir şekilde yatan binlerce yoldaşımız var. Sürgünde olan binlerce arkadaşımız var. Yıllardır ülkenin üzerinde uygulanan bir tecrit politikası var. Ekonomik krizin had safhaya ulaştığı bir dönemdeyiz. Bunlara tepki göstermek için, çocuklarımızın geleceği için, daha özgür ve daha demokratik bir Türkiye inşa etmek için, o sandığa gidip değişimden yana oyumuzu kullanmamız gerekiyor. Biz bu değişimin kısmen de olsa Sayın Kılıçdaroğlu tarafından hayata geçirilebileceğine inanıyoruz.
'ÖZDAĞ’IN AÇIKLAMASI, BAĞLI BULUNDUĞU ZİHNİYETİN AÇIĞA ÇIKARDIĞI BİR AÇIKLAMAYDI'
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın, belediyelere kayyım atanması uygulamasının sürdürülmesi talebi hakkında ne söylemek istersiniz?
Biz bir sistemden bahsediyoruz ve bu sistemin zihniyetinin içinde birçok parti var. MHP’dir, Zafer Partisi’dir, Vatan Partisi’dir, ATA İttifakı’dır, İYİ Parti’dir. Artık zihinsel bir değişime, dönüşüme ihtiyaç var. Sistemsel bir değişime ihtiyaç var. Maalesef mevzubahis Kürtler ve Kürtlerin hakları olunca birçok cenah yine bir araya gelip o şekilde bir tutum sergileyebiliyor. Kesinlikle biz kayyım politikalarını kabul etmiyoruz. Bundan sonra da kabul etmeyeceğiz. Zaten gereken tepki de ortaya konuldu. Ümit Özdağ’ın açıklaması da bizi şaşırtan bir açıklama değildi. Bağlı bulunduğu zihniyetin açığa çıkardığı bir açıklamaydı.
GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT KİMDİR?
Van’ın Gevaş ilçesinde doğan Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. 2008 yılnda Van’ın Çatak ilçesine coğrafya öğretmeni olarak atandı. 2008 ile 2012 yılları arasında Çatak’ta Eğitim-Sen ilçe temsilciliği görevi yürüttü. 2012 yılında Van’ın Edremit ilçesine tayin oldu ve burada da sendikal faaliyetlerine devam etti. 2017 yılına kadar öğretmenlik mesleğini sürdürdü. 2014 ile 2017 yılları arasında Eğitim-Sen Van Şube Başkanlığı görevini yaptı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 109 gün açığa alındı. Daha sonra görevine iade edildi. Yeni görev yerinde yalnızca iki gün mesaiye gitti. İkinci günün akşamında bu kez 686 no’lu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edildi. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerin sonucunda Edremit Belediye Eş Başkanı olarak seçildi. Belediye başkanlığı için adaylığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kabul edilen Sayyiğit, belediye eş başkanlığını kazandıktan bir hafta sonra mazbatasına el konuldu. Sayyiğit, son olarak Yeşil Sol Parti listesinden Van 3. sıra milletvekili adayı oldu ve 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimde milletvekili olarak seçildi.