McGill Üniversitesi'nde Filistin'e destek eylemine polis saldırısı

Kanada polisi, McGill Üniversitesi'nin idari binasında Filistin'e destek gösterileri yapan öğrencilere karşı biber gazı kullandı. Polis sözcüsü, gözaltı sayısına dair bilgi veremeyeceğini söyledi.

Fotoğraflar: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada'da polis, Montreal kentindeki McGill Üniversitesi'nin idari binasında Filistin'e destek gösterileri yapan öğrencilere biber gazıyla saldırdı.

AA'nın Kanada basınından aktardığına göre, Filistin'e destek için kampüste protesto gösterisi düzenleyen McGill Üniversitesi öğrencileri, yönetimin İsrail'le bağlantılı şirketlerle ilişiğini kesme taleplerini yerine getirmediği gerekçesiyle idari binaya girerek binanın camlarından Filistin bayrağı salladı. Montreal polisi, göstericileri dağıtmak için geldiği McGill kampüsünde, idari binadaki öğrencilere karşı biber gazı kullandı.

'SALDIRGAN DEĞİLLERDİ, KİMSEYİ TEHDİT ETMİYORLARDI'

Polis sözcüsü, yaptığı açıklamada, idari binadaki öğrencilere müdahalede bulunulduğunu doğrularken gözaltı sayısına dair bilgi veremeyeceğini söyledi. Filistin'e destek gösterileri düzenleyen öğrenciler de "Burada şiddet yok, neden zırhlı kıyafet giyiyorsunuz?" diyerek polis saldırına tepki gösterdi. Adını vermek istemeyen bir çalışan, göstericilerle görüştüğünü aktararak "Saldırgan değillerdi ve kimseyi tehdit etmiyorlardı" dedi.

Güvenlik sebebiyle ismini vermek istemeyen McGill Filistin İnsan Hakları Dayanışması (SPHR) platformundan bir sözcü de üniversite yönetiminin, Gazze'deki 'soykırımın finansmanında ve desteklenmesinde suç ortağı' olduğunu söyledi. Sözcü, "Okul harçlarımızın, Gazze'deki çocukların üzerine bomba yağdıran silah üretim şirketlerine yatırım yapmak için kullanılmasını istemiyoruz" açıklamasında bulundu.

27 NİSAN'DA KAMP KURMUŞLARDI

ABD'de çok sayıda üniversitede Filistin'e destek gösterileri düzenlenirken Kanada'nın önde gelen üniversitelerinden McGill'de de öğrenciler, 27 Nisan'da kamp kurarak Filistin'e destek gösterilerine başlamıştı. İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 328'i çocuk, 10 bin 171'i kadın olmak üzere 36 bin 654 Filistinli hayatını kaybetti, 83 bin 309 kişi yaralandı. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği 'Aksa Tufanı' isimli saldırıda da 1200 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 240 kişinin rehin alınarak Gazze'ye götürüldüğü açıklanmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)