MEB önünde toplanmak isteyen Eğitim-İş sendikası engellendi

Eğitim-İş Sendikası’nın MEB önünde yapmak istediği açıklama polis tarafından engellendi.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesi için Türkiye genelinde “Öğretmene Saygı” eylemi kararı aldı.

Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde gerçekleştirmek istenen eyleme polis izin vermedi. Kızılay Ataç 2 Sokak’ta bulunan Eğitim-İş Genel Merkezi’nin bulunduğu sokağı ablukaya alan polis öğretmenlerin yürüyüşüne izin vermedi.

“Çapulcu değiliz öğretmeniz”, “Öğretmene saygı istiyoruz” sloganları atan eğitimciler, eyleme izin verilmemesini alkışlarla protesto etti.

‘ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU TEPEDEN İNME ŞEKİLDE HAZIRLANDI’

Eğitim-İş Sendikası’nın genel merkezinin önünü ablukaya alan polisin eğitimcilere izin vermemesi üzerine Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ve sendika temsilcileri Millî Eğitim Bakanlığı önüne giderek açıklamalarda bulundu.

Altı saat boyunca polis ablukası arasında kaldıklarını söyleyen Kadem Özbay, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun usul ve esas açıdan sorunlu olduğunu ifade etti. Kanunun öğretmenlerin sosyal ve özlük haklarına yönelik hiçbir iyileştirmeyi kapsamadığını belirten Özbay, şunları kaydetti:

“Kanun usul açıdan sorunlu çünkü katılımcı değil, demokratik şekilde hazırlanmadı. Bir talimatla tepeden inme bir şekilde öğretmenlerin hiçbir sorununu çözmeyecek şekilde hazırlandı. Biz o gün de ifade ettik. 12 maddelik göstermelik bir kanunla karşı karşıyayız. Bu kanunun yürürlük maddelerini atıf maddelerini çıkardığınızda geriye sadece öğretmenleri ilgilendiren 3 madde kalıyor. Bu da öğretmenleri kategori etmekten, ayrıştırmaktan, farklı rütbelerle çalışma barışını bozmaktan başka bir işe yaramıyor.”

‘DİPLOMASI OLMAYAN BİZE AHKÂM KESEMEZ’

Öğretmenlerin diplomalarının ‘uzmanlık’ belgeleri olduğunu söyleyen Özbay, “Biz bugün diplomamızla buradayız. Sahi sayın bakan sizin yeterliliğiniz nedir? Sizin şoförünüzün yeterliliği nedir? Bugün bakanlığın has kadrolarına doldurduğunuz eğitimci olmayan kişilerin yeterliliği nedir de atadınız şimdi öğretmenlerin yeterliliğini soruyorsunuz? Bizim diplomamız uzmanlık belgemizdir. Diploması olmayan ve yeterliliği olmayanlar bize ahkâm kesemez” diye konuştu.

‘CUMHURBAŞKANI HALKINIZA HAKARET ETMEYİN’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, özlük hakları için eylem yapan ve polisin sert müdahalesiyle karşılaşan özel sektör öğretmenlerine yönelik ‘Çapulcu’ ifadesine tepki gösteren Özbay, “Cumhur demek halk demektir. Halkın başkanı olun, halkınıza hakaret etmeyin. Öğretmene asla etmeyin. ‘Çapulcu’ demek başkasının hakkını gasp eden, talan eden demektir. Öğretmenler bugün kendi hakları için alanlarda mesleki onuru, geleceği, eğitime sahip çıkmak için alanlarda” dedi.

‘SAYIN BAKAN İSTİFA EDİN’

Öğretmenlik Meslek Kanunu eğer geri çekilmezse eylemlerini sürdüreceklerini söyleyen Özbay, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i istifaya davet etti. Özbay, “Kendi hakkımız için üretimden gelen gücümüzü de kullanacağımızı, gerekirse iş bırakma eylemi, boykot sürecini de öreceğimizi, mücadelemizi arttıracağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Sayın Bakan siz bu işi beceremiyorsunuz derhal o koltuğu bırakın, istifa edin” diye konuştu. (DUVAR)

 

 

Etiketler Eğitim-İş MEB