Meclis Başkanı’ndan ‘Darbe Komisyonu raporu’ açıklaması
Meclis Başkanı Şentop, 15 Temmuz'un ardından Meclis’te oluşturulan komisyonun raporunun akıbetine ilişkin açıklama yaptı. Meclis'e tüm süreçleri tamamlanmış raporun sunulmadığını söyledi.
ANKARA- TBMM Başkanı Mustafa Şentop, resmi raporu ortaya çıkmayan 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu’nun raporuyla ilgili açıklama yaptı. Dönemin komisyon başkanı Reşat Petek’in raporun Meclis Başkanlığı’na sunulduğu açıklamasını reddeden Şentop, içtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanmış bir Meclis Araştırması Komisyonu Raporu’nun TBMM Başkanlığı’na sunulmadığını söyledi.
Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
SÜRE İÇERİSİNDE RAPOR SUNULMADI: 15 Temmuz Araştırma Komisyonu çalışmalarına 4 Ekim 2016 tarihinde başlamıştır. TBMM İçtüzüğü’nün yukarıda yer verilen 105’inci maddesi uyarınca bir aylık ek süre almadığı için, söz konusu Araştırma Komisyonunun çalışmaları 4 Ocak 2017 tarihinde hukuken sona ermiştir. Buna karşın anılan komisyon tarafından süresi içerisinde TBMM Başkanlığı’na bir rapor sunulmadığı gibi, 105’inci maddede öngörüldüğü şekilde komisyonunun çalışmalarını süresi içerisinde tamamlamamasının nedenleri ve o ana kadar varılan sonuçlar üzerinde Genel Kurul'da görüşme açılması yoluna da gidilmemiştir.
TASLAK RAPOR İLE TBMM BAŞKANLIĞI'NA SUNULAN RAPORUN AYNI METİN OLMADIĞI: Bununla birlikte adı geçen komisyon tarafından hazırlandığı belirtilen ve bazı haberler ile internet sitelerinde resmine yer verilen rapor taslağı, 12 Temmuz 2017 tarihinde komisyon başkanı tarafından bir üst yazıyla TBMM Başkanlığı’na sunulmuştur. Ancak, Komisyonun Cumhuriyet Halk Partisi’ne mensup bazı üyeleri (İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İstanbul Milletvekilleri Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Aykut Erdoğdu ve Zeynel Emre) tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan 14 Temmuz 2017 tarihli yazıyla, “kendilerine görüşlerini bildirmeleri için gönderilen taslak rapor ile TBMM Başkanlığı'na sunulan raporun aynı metin olmadığı, yapılan değişiklikler ve eklemelerin tashih niteliğinde düzeltme ve redaksiyonun çok ötesinde olduğu, bu nedenle raporda yapılan tashih ve redaksiyon dışındaki düzeltmeler ve eklemelerin rapordan çıkarılması gerektiği” iletilmiş, aksi takdirde raporun son hali üzerinde ek inceleme ve görüş bildirme imkânının kendilerine tanınması talep edilmiştir.
TÜM SÜREÇLERİ TAMAMLANMIŞ RAPOR TBMM BAŞKANLIĞI'NA SUNULMADI: Bunun üzerine TBMM Başkanlığı tarafından 17 Temmuz 2017 tarihli yazı ile söz konusu komisyon üyelerinin itirazlarının değerlendirilerek gereğinin yapılması için 14 Temmuz 2017 tarihli yazı Araştırma Komisyonu’na iletilmiştir. Devam eden süreçte, Komisyon üyelerinin “Komisyonda görüşülen metin” olarak üzerinde mutabakat sağladığı, İçtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanmış bir Meclis Araştırması Komisyonu Raporu, TBMM Başkanlığı’na sunulmamıştır. Dolayısıyla, 26. Yasama Dönemi'nde kurulan 15 Temmuz Araştırma Komisyonu tarafından içtüzükte öngörülen süre içerisinde tamamlanarak aynı yasama döneminde TBMM Başkanlığı’na sunulan ve komisyon üyelerinin, komisyonda görüşülen metin olarak üzerinde mutabık kaldıkları bir rapor, diğer bir ifadeyle TBMM İçtüzüğü hükümleri gereğince hukuken (resmi anlamda) Meclis Araştırması Komisyonu Raporu niteliğini taşıyan bir rapor bulunmamaktadır.
RESMİ İŞLEM YAPABİLME İMKANI KALMADI: Diğer taraftan TBMM İçtüzüğü'nün 77’nci maddesinin ikinci fıkrası “Yasama dönemi başında, önceki dönemde verilmiş yazılı soru, Meclis araştırması, genel görüşme önergeleri … hükümsüz sayılır” hükmünü içerdiğinden; 26. Yasama Dönemi’nin bitip, 24.06.2018 tarihinde yeni yasama döneminin başlamasıyla, söz konusu Meclis Araştırması hükümsüz hale gelmiştir. Diğer bir ifadeyle 26. Yasama Dönemi’nin tamamlanmasıyla birlikte, TBMM Genel Kurulu’nun 26 Temmuz 2016 tarihli kararına istinaden Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi ile Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla açılan Meclis araştırması hakkında resmi herhangi bir işlem yapabilme imkânı kalmamıştır.
YAPILABİLECEK YENİ HUKUKİ BİR İŞLEM BULUNMAMAKTADIR: Dolayısıyla içinde bulunduğumuz 27. Yasama Dönemi'nde TBMM İçtüzüğü’nün 77’nci maddesi uyarınca hükümsüz hale gelen söz konusu Meclis araştırmasına ilişkin olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’nca, 26. Yasama Dönemi’nde yaşanılan süreçlerin açıklanması dışında, yapılabilecek yeni bir hukuki işlem bulunmamaktadır. Ancak söz konusu Araştırma Komisyonu’nun faaliyetlerine ilişkin en önemli bilgi kaynağını teşkil eden komisyon tutanaklarına, bu kapsamda komisyonda yapılan tartışmalara, milletvekilleri veya komisyona davet edilen kişiler tarafından serdedilen görüşlere internet adresi üzerinden kamuoyunun erişebilmesi mümkün bulunmaktadır.