Meclis’ten deprem bildirisi, yarın 10 ilde OHAL kararı için toplanacak

Maraş Pazarcık merkezli, 10 kenti etkileyen depremle ilgili ortak bildiri yayımlayan Meclis yarın da 10 ilde OHAL kararı için toplanacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye Büyük Millet Meclisi, Meclis Başkanı Mustafa Şentop Başkanlığında toplandı. Meclis Genel Kurulu'nda, Meclis Başkanı Şentop, AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti gruplarının imza attığı Maraş merkezli depremlerle ilgili ortak bildiri yayımlandı.

Meclis’in bu gece Resmi Gazete’de yayınlanacak 10 ilde OHAL kararının ardından yarın toplanıp kararı görüşmesi bekleniyor. Anayasaya göre olağanüstü hal ilanı kararı, Resmî Gazetede yayımlandıktan sonra hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunuluyor. Derhal toplantıya çağrılan Meclis olağanüstü halin süresini kısaltıp-uzatıyor ya da olağanüstü hali kaldırabiliyor. Bunun için oylamaya katılan milletvekillerinin çoğunluğu yeterli oluyor.

‘ÇOK SAYIDA İNSANIMIZ SOĞUK KIŞ ŞARTLARINDA BARINMA İMKANINDAN MAHRUM KALMIŞTIR’

Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve Meclis’te grubu bulunan 5 parti imzasıyla yayımlanan deprem bildirisinde şöyle denildi:

SON YÜZYILIN EN BÜYÜK DEPREMİ: Aziz milletimiz, ülkemiz, 6 Şubat 2023 günü merkezi Kahramanmaraş olan ve Kahramanmaraş’la birlikte Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerimizi etkileyen depremler sebebiyle derinden sarsılmıştır. Son yüzyılın en büyük depremleri arasında kayda geçen bu felaket neticesinde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş veya yaralanmış ve çok sayıda insanımız soğuk kış şartlarında barınma imkânından mahrum kalmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan bütün siyasi partiler olarak söz konusu depremlerde hayatını kaybeden insanlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve yakınlarına sabırlar diliyoruz.

MİLLETVEKİLLERİMİZ BÖLGEYE İNTİKAL ETMİŞ BULUNMAKTADIR: Halen enkaz altında bulunan vatandaşlarımıza bir an evvel ve sağ olarak ulaşılmasını temenni ediyor, bunun için her birimiz dua ediyoruz. Acımız tarifsizdir, bu kara günde devletimiz bütün birimleriyle teyakkuzda olup depremden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için tüm gayretiyle çalışmaktadır. Milletimizin acısı, millî iradenin tecelligahı olan Meclisimizde de derinden hissedilmektedir. Bu süreçte, devletimizin tüm kurumları gibi Meclisimiz de ayaktadır ve yaşananları her boyutuyla yakından takip etmektedir. Milletvekillerimizin büyük kısmı depremden etkilenen yerleşim birimlerimizdeki çalışmaları yakından izlemek ve yardım çalışmalarına bizzat katkı sunabilmek amacıyla bölgeye intikal etmiş bulunmaktadır.

DEPREMDEN ETKİLENEN HALKLARA GEÇMİŞ OLSUN: Meclisimiz, bu elim zaman diliminde milletvekillerimizin depremden etkilenen halkımızın acısını yerinde paylaşabilmesi ve deprem sebebiyle oluşan yaraların sarılmasına katkı sunabilmesi için çalışmaktadır. Diğer taraftan, ülkemizle birlikte depremden etkilenen komşu ülkelerden gelen can kaybı ve yıkım haberleri üzüntümüzü arttırmıştır. Bu vesileyle, depremden etkilenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, Mısır, Filistin ve İsrail halklarına da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA VE HİZMETİNDEYİZ: Yine, milletimizin acısını paylaşmak ve yaralarımızı sarmak için taziye ve destek mesajları ile yardım gönderen yabancı devletlerin parlamentolarına ve diğer yetkililerine teşekkür ediyoruz. Ayrıca, ülkemizin dört bir yanında depremin yaralarını sarmak için yardım çalışmalarına katkı sağlayan, maddi veya manevi destek sunan her bir vatandaşımıza da şükranlarımızı sunuyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan 5 siyasi partinin temsilcileri olarak depremle sarsılan vatandaşlarımızın yanında ve hizmetindeyiz. Milletimizin, tarihinde yaşadığı benzer felaketlerde olduğu gibi, bu acı günde de bağrında açılan derin yarayı millî birlik ve beraberlik ruhu içinde dayanışmayla aşacağına olan inancımız tamdır. Milletimizin başı sağ olsun. (DUVAR)

Etiketler MECLİS ARA KARAR