Meclis ‘gazetecilere saldırıyı araştırsın’ önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, son yıllarda artan gazetecilere yönelik saldırıların Meclis tarafından araştırılmasını talep ederek TBMM Başkanlığı'na önerge verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, son yıllarda artan gazetecilere yönelik saldırılara ilişkin 'Meclis Araştırması Önergesi' verdi.

Türkiye’de gazetecilik mesleğinin günden güne “tehlikeli” bir hal aldığını ifade eden Tanrıkulu, gazetecilere yönelik saldırıların arttığını, son olarak gazeteci Levent Gültekin’in Halk TV’nin Bakırköy’deki merkez binası önünde yaklaşık 15 kişilik bir grubun saldırısına uğradığını hatırlattı.

‘18 YILDA KAÇ GAZETECİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İZAHA MUHTAÇ’

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından hazırlanan 2020 yılı Basın Özgürlüğü Endeksinde Türkiye’nin 180 ülke arasında 154'üncü sırada yer aldığını hatırlatan Tanrıkulu, gazetecilere yönelik saldırıların araştırılması için verdiği önergede, “Yapılan saldırılar akabinde ya olayın faili meçhul kalması ya da saldırganların serbest bırakılması ile öne çıkan cezasızlık politikası AKP Hükümetleri ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi döneminde muhalif görülenleri sindirmeye yönelik gözdağı niteliğinde gerçekleştirildiği iddialarını gündeme getirmektedir” dedi.

Gazeteci ve siyasetçilere yönelik gerçekleşen saldırıların ardından yasal süreç başlatılsa da bu sürecin akıbetlerine dair kamuoyunun bilgilendirilmediğini ifade eden Tanrıkulu, önergesinin gerekçe kısmında şu ifadelere yer verdi:

“Gazetecilerin ve siyasetçilerin hedef olarak seçilmesinin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından önlem alınıp alınmadığına dair sorular gündeme gelmiştir. Son 18 yılda saldırıya uğrayan gazetecilerden ve siyasetçilerden kaçının faillerinin yakalandığı ve bahse konu failler hakkında ne tür yasal işlemler yapıldığı kamuoyuna açıklanmalıdır. Ayrıca yine son 18 yılda kaç gazetecinin öldürüldüğü ve faillerinin yakalanıp yakalanmadığı ve öldürülen gazetecilerden kaçının failinin meçhul kaldığı da izaha muhtaçtır.”

‘SALDIRILAR KİMLER TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ TESPİT EDİLSİN’

“Türkiye’de gazeteciler cezaevine girmekte ve on bine yakın gazeteci, AKP’nin siyasi operasyonları sonucu işsiz bırakılmış durumdadır. Yüzlerce basın kuruluşunun kapatıldığı bir ortamda, iktidar yanlısı yayın yapmayan tüm gazeteciler yoğun bir baskı ve sansür ortamında olup ayrıca saldırıya uğramaktadır. Gazetecilere ve siyasetçilere yönelik saldırıların kimler tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edilmesi, saldırıda bulunanlara dönük yasal süreç başlatılması ve bundan sonra benzer olayların yaşanmaması adına gerekli her türlü önlemin ivedi alınması amacıyla Anayasanın 98'inci, TBMM İçtüzüğü 'nün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.” (DUVAR)