Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nda Fincancı konuşturulmadı

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısında hasta hükümlülerin durumu ele alındı. TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın konuşma talebi reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, hasta tutuklu ve hükümlülerin durumunu ele almak üzere toplandı. Geçtiğimiz haftalarda aynı gündemle Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u ağırlayan komisyonda bu kez Sağlık Bakan Yardımcıs Tolga Tolunay sunum yaptı ve soruları cevapladı.

İHİK'E 1 AYDA 3 BİN 656 BAŞVURU

Toplantının başlangıcında kısa bir sunum yapan Komisyon Başkanı Derya Yanık, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na 28'inci Yasama Döneminde 26 Haziran 2024 itibarıyla yapılan toplam başvuru sayısının 3 bin 906 olduğunu açıkladı. Bu başvurulardan 3 bin 656'sı ile ilgili işlem yapıldığını söyleyen Yanık, diğer başvuruların herhangi bir işlem konusu olmadığını ya da komisyonun alanına girmeyen konular olduğunu ifade etti.

3 BİN 201 BAŞVURU CEZAEVLERİNDEKİ SORUNLARLA İLGİLİ

Aynı başvurulardaki çoklu içerikler de dikkate alındığında toplam 5 bin 78 başvurunun gözlendiğini belirten Kaya, bu rakamın içinde de 3 bin 201 başvurunun cezaevi sorunlarıyla ilgili olduğunu kaydetti.

BAKAN YARDIMCISI BİLGİ VERDİ

Toplantının ana gündemi hasta ve yaşlı hükümlüler oldu. Tüm milletvekillerinin söz alması ve sorularını yöneltmesinin ardından Adalet Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay, sorulara verdiği cevaplarda cezaevlerindeki sağlık hizmetlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

-İkinci ve üçüncü basamak hastanelerde, 294 adet sağlık tesisinde toplam bin 86 adet muhafazalı poliklinik odası, bin 346 adet de mahkum yatağı bulunuyor.

-Sevkler ve revir muayenelerinde son 10 yılda -pandemi hariç- tedavi oranı yüzde 20. Kişi başına yıllık muayene sayısı yüzde 10'ün üzerinde.

-2023'te İzmir’de 7 bin 500, Ankara'da 8 bin 500, İstanbul'da 11 bin 300 hükümlü psikiyatrik destek aldı.

-2023'te cezaevleri içindeki tesislerde 410 bin diş tedavisi gerçekleşti.

'TTB BAŞKANI SÖZ ALSIN' TALEBİ REDDEDİLDİ

Sağlık Bakan Yardımcıs'ının sunumunun öncesindeyse DEM Parti Milletvekilleri, toplantıya katılan Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın da söz almasını talep etti. Başkan Derya Yanık, bu talebi ilerleyen dakikalarda değerlendireceğini söyledi. Bakan Yardımcısının sunumunun öncesinde milletvekillerinin Fincancı'nın söz talebini hatırlatması üzerine Başkan Yanık, “Sorulmadık hiçbir soru kalmadı. Misafirlere söz hakkı vermek benim yetkimde. Bir gerekçe açıklamak durumunda değilim. Toplantı başlayalı 3 saat oldu” dedi.

'İNŞALLAH BANA MUHTAÇ OLMAZSIN' DEDİ İDDİASI

Bunun üzerine Fincancı, toplantı salonundan ayrıldı. Bir telefon görüşmesi nedeniyle o esnada salonda bulunmayan Komisyon Üyesi AK Parti Milletvekili Adem Yıldırım, Fincancı'yı salondan çıkarken gördüğünü söyledi ve “Biraz önce kıymetli vekillerimizin ısrarla dinlenmesini talep ettiği arkadaş, saygı ve terbiye sınırını aşarak orada bana karşı terbiyesizlik yaptı. 'İnşallah bana muhtaç olmazsın' dedi” ifadelerini kullandı.

'FİNCANCI KATIRLARINI ÜRKÜTMEMEYE ÖZEL GAYRET GÖSTERİYORUM'

DEM Parti milletvekillerinin "Kendisi burada değil, olayı bilmiyoruz" demesi üzerine Yıldırım, “Arkadaşlar siz niye üzerinize alınıyorsunuz. Ben fincancı katırlarını ürkütmemeye özel gayret ettiğim halde böyle bir çatı altında bu terbiyesizliği ve saygısızlığı kabul etmediğimi, burada tekrar kayda geçsin diye ifade ediyorum. Kendisi bilir, benim ona muhtacım olmayacak. Ama eğer böyle davranırsa onun bana muhtacı olacak” dedi.

Tartışmanın uzaması üzerine Komisyon Başkanı Derya Yanık toplantıyı kapattı.