Meclis'e yürümek isteyen öğretmenlere gazlı müdahale

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine başlanacak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu protesto etmek için MEB önünde toplanarak Meclis'e yürümek isteyen öğretmenler, polisin gazlı müdahalesine maruz kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçen hafta Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'ne karşı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde toplanarak yürüyüş gerçekleştirmek isteyen öğretmenler, polis tarafından engellendi. Eğitim-İş Sendikası'na üye öğretmenlerin ise 1. Meclis'e yürümelerine izin verildi. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyeleri, polis barikatı nedeniyle engellenen yürüyüşlerine karşı oturma eylemi gerçekleştiriyor.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine başlanan 39 maddelik kanun teklifini protesto etmek isteyen öğretmenler, bakanlığın önünde “Öğretmen düşmanı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayır”, ”Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Tarikata değil, öğretmene bütçe”, "Öğretmen düşmanı Yusuf Tekin istifa" ve "Meclis, ÖMK'yi" reddet sloganları attı. 

ANKA'nın haberine göre, öğretmenlerin eylemine CHP, SOL Parti ve DEM Parti'den bazı milletvekilleri ve yöneticiler de destek verdi.

'POLİSİMİZE DİRENMEYELİM, EYLEMİNİZ KANUNSUZDUR'

Eğitimcilerin MEB önünden TBMM'ye yapmak istedikleri yürüyüşe polisler tarafından izin verilmedi. Meclis’e giden yol güzergahı, bariyerlerle kapatıldı. Öğretmenlerin önü ise çevik kuvvet polisleri tarafından kesildi. 

Polis, öğretmenlerin dağılması için anons yaparak eğitimcilerin basın açıklaması için ayrılan alanda kalmalarını istedi.

Polis tarafından yapılan anonsta, "Polisimize direnmeyelim. Dağılma istikametiniz Sıhhiye. Yapmış olduğunuz eylem kanunsuzdur. Dağılmadığınız takdirde zor kullanılarak dağıtılacaksınız" ifadeleri kullanıldı. 

ÖĞRETMENLERE GAZLI MÜDAHALE: 3 GÖZALTI

Polisin müdahalesi sonrası bir araya gelen eğitim emekçileri sloganlar eşliğinde eylemini sürdürürken ikinci kez polis müdahalesine maruz kaldı.

Polis, eylemcilere gaz sıkarak müdahalede bulundu. Yürüyüşleri engellenen öğretmenler, MEB önünde oturma eylemine başladı. Burada açıklama yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, 3 üyelerinin gözaltında olduğunu açıkladı ve "Buradayız, ayrılmıyoruz" dedi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, şunları söyledi:

"Gözaltında arkadaşlarımız var' dedik. 'Yok' dediler. Bize 'şu kapı olmaz, bu kapı olur' dediler 'tamam' dedik. Sonra yine başka bir şey dediler. Arkadaşlarımızın gözaltında olduğunu burada bizden gizlediler, sonra genel merkezi arayarak 'arkadaşlarınız gözaltında' diyorlar. Son derece samimiyetsiz bir durum. Buradayız, ayrılmıyoruz.

Antidemokratik bir kanun. O yüzden itiraz ediyoruz. Önümüzde de antidemokratik bir şekilde bize uygulanan bir barikat var. Bu barikat bize değil, aslında bu ülkeye, bu ülkenin geleceğine, eğitim emekçilerine ve çocuklarına kurulmuş bir barikat. Bunun farkında değiller.'

'SUÇLULARI BİLİYORUZ, HESAP VERECEKLER'

Sadece oradaki ağababalar korunuyor burada. Ama ülkenin geleceği olan çocuklarımız tehdit altında. Geleceğimizi karartmaya çalışıyorlar. Ortaçağ karanlığına bizi sürüklemek istiyorlar. Suçluları biliyoruz, hesap verecekler. Şunu bilmenizi istiyoruz arkadaşlar; saat 17.00’ye kadar bu barikat açılmazsa bütün örgütümüzü buraya çağırıyoruz yarın. Yarın bütün örgütümüz buraya gelecek, bize karşı kurulan bu barikatı da Meclis’te bizim için antidemokratik bir şekilde oluşturulmaya çalışılan o yasayı da yarın, kitlemiz buraya gelecek ve onlarla birlikte o yasayı da bu barikatı da aşacağız.

'PATRONLAR VE TARİKATLARLA EĞİTİM DÜZENİ OLUŞTURUYORLAR'

Çocuklarımızı tarikat yuvalarına mahkum etmek istiyorlar. Buna itiraz edeceğimiz için bu barikatı kuruyorlar. Suçlular hesabını verecekler. 90 bin eğitim emekçisi asgarî ücret altında çalışıyor. Kölelik düzeninde öğretmen çalıştırmak istiyorlar. Oluşturdukları sınav odaklı eğitim sistemiyle yüz binlerce milyonlarca çocuğun eğitim hayatını karartıyorlar. Geniş yoksulluk oluşturdukları için hesap verecekler. Eğitim emekçilerinin hiçbir sorununu çözmüyor meslek kanunu. Bunu duymak istemiyorlar. Öğretmenleri sefalet ücrete mahkum ediyorlar. Eğitimin niteliğini boşalttılar. Patronlar ve tarikatlarla eğitim düzeni oluşturuyorlar.

'SENDİKALARA GÖRE AYRIMCILIK YAPMAYIN'

Biz bu saatten sonra barikatı aşacağız. Herkese göre farklı anlayış ve muamele gösterilemez. Böyle bir şey yok. Türkiye Cumhuriyeti devletini kabile devletine dönüştürüyorsunuz. Bu ucube kanunla ilgili meclise söyleyecek sözümüz var. Buradan valiliğe sendikalara göre ayrımcılık yapmayın ve barikatı açın diyoruz.”  

Milli Eğitim Bakanlığı önünde polis barikatının açılması için bekleyen eğitimciler, “Aç aç barikatı aç” sloganları attı. Milletvekillerinin de yer aldığı müzakere heyetindeki CHP'li Utku Çakırözer, barikatın kaldırılması için görüşmelerini sürdürüyor.

EĞİTİM-İŞ 1. MECLİS'E YÜRÜDÜ, VEKİLLER DESTEK VERDİ

Bu arada Eğitim-İş Sendikası'na üye öğretmenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu protesto için Meclis Parkı'nda bir araya geldi. Öğretmenler, 1'inci Meclis'e gitmek için yürümek istedi. "Mustafa Kemal'in öğretmenleriyiz" ve "Tarikatın bakanı Yusuf Tekin" sloganları atarak yürümek isteyen öğretmenlere polis izin vermedi. Polis barikatlarını yıkan öğretmenlere ekipler müdahale etti. Bazı öğretmenler baygınlık geçirdi. Öğretmenler daha sonra oturma eylemi başlattı.


CHP milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Veli Ağbaba, Ahmet Akın, Mahmut Tanal ve Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt alana gelerek öğretmenlere destek verdi. 

Daha sonra polis ekipleri önlem alarak öğretmenlerin yürümesine izin verdi. Öğretmenler Meclis Parkı'ndan 1'inci Meclis'e kadar sloganlar atarak yürüyüş düzenledi.   

 

(HABER MERKEZİ)