Meclis’te Google dinleniyor: Onlar bilirler, onlar Google

Google Türkiye Kamu İlişkileri Birim Başkanı Tolga Sobacı, Meclis'te sunum yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Dijital Mecralar Dijital Mecralar Komisyonu ‘Dijital Telif’ gündemiyle toplandı. Google yöneticilerinin sunum yapacağı toplantı Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman’ın konuşmasıyla başladı.

‘HABER AVRUPA NORMLARINDA OLDUĞU GİBİ TELİF SAYILMALI’

Yayman, Google’ın ilk defa bu düzeyde dinleneceğini söylerken Türkiye’de basın yayın sektöründeki emek hırsızlığının önüne geçilmesi için talepler olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir tarafta bir emek verilerek üretilen bir içerik, bu bir haber olabilir, eser olabilir; bu içeriğin izinsiz biçimde kullanılması ve bu anlamda kurumsal yapıların içeriği üretmesine, haberi çoğaltmasına rağmen diğer taraftan bu haberin bir anda alınıp yaygınlaştırılması, kurumsal olarak kurumların reklam geliri başta olmak üzere gelirlerinin azalması çok ciddi bir problem alanı. Haberin Avrupa normlarında olduğu gibi telif sayılması ve Google ile ve diğer arama motorlarıyla bir görüş birliğine varılması ve emeğin karşılığını bulmasını önemsiyoruz. Bugün tarafları dinleyeceğiz.”

5 YAŞINDAKİ ÇOCUKLA PAYLAŞILAN VİDEOYA TEPKİ

Telif meselesinin sosyal medya ile ilgili olduğuna dair bir kanı olduğunu belirten Yayman, sosyal medyadaki bazı paylaşımlara dair rahatsızlığını da dile getirdi. “Sosyal medyadaki paylaşımlar öylesine hiçbir norma uymayan düzenlemeler ki bunları yoğun biçimde tartışıyoruz. Biz yapay zekanın hayatımızda oluşturacağı etkileri siyasette, ticarette, kişisel hayatımızdaki etkilerini konuşmak yerine ismini anmayacağım bir dijital mecradaki içeriği konuşuyoruz” dedi. Konuşmasının ilerleyen dakikalarında söz konusu mecranın TikTok olduğunu ifade eden Yayman, TikTok’ta bir kadının 5 yaşındaki kuzeniyle görüntülerini paylaştığını hatırlatarak “Sırf etkileşim almak uğruna 5 yaşındaki kuzenine burada anlatamayacağım bir davranış içine girmesi kabul edilemez. Bu, toplumda infial uyandırmıştır. Bu paylaşımdan sonra kadının yaptığı savunma yeni bir infial uyandırmıştır. Allahtan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız hemen müdahale etmiştir” diye konuştu.

‘ONLAR GOOGLE, ONLAR BİLİR’

Yayman, konuşmasının ardından sözü Google Türkiye Kamu İlişkileri Birim Başkanı Tolga Sobacı’ya bırakacakken CHP Milletvekili Okan Konuralp, söz isteyerek kayda geçmesi için toplantıya katılan medya örgütlerini sıralamak istedi. Yayman, bu sıralamayı daha sonra yapmanın doğru olacağını söyleyince Konuralp, sunum yapacak kişilerin kimlere sunum yapacağını bilmesinin faydalı olacağını ifade etti. Yayman’ın Konuralp’e “Onlar bilirler, Onlar Google” diye cevap vermesi salonda gülüşmelere sebep oldu.

Toplantı Google yetkililerinin sunumuyla devam etti.

Etiketler meclis komisyon google