Meclis'te muhalefetin 'okullardaki hijyen', 'kreş', 'kayyım' önergeleri AK Parti MHP oylarıyla reddedildi
Meclis Genel Kurulu'nda, muhalefet partilerinin 'vize sorunları', 'okullardaki hijyen', 'kayyım' ve 'kreş' tartışmalarına ilişkin tüm grup önerileri AK Parti ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.
DUVAR - TBMM Genel Kurulu'nda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin gündeme ilişkin tüm grup önerileri reddedildi.
AA'nın aktardığına göre Genel Kurul'da, İYİ Partinin "okullardaki hijyen", DEM Parti'nin "kayyım", CHP'nin "kreş/anaokulu", Saadet Partisi'nin "Schengen Bölgesi'ndeki vize sorunları" hakkındaki grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın, partisinin grup önerisine ilişkin konuşmasında, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanamadığını belirterek "Kırsal kesimler ve şehir merkezlerinde okuyan öğrenciler arasındaki uçurum giderek büyümektedir. Devlet okulları, temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlanırken özel okullara yönelen ailelerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bugün Türkiye, OECD ülkeleri arasında ilkokul seviyesinde en az kamu harcaması yapan ancak özel okul harcamalarında en üst sıralarda yer alan ülkedir." ifadelerini kullandı.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit de partisinin grup önerisi üzerinde konuşurken, bazı belediyelerde kayyım atanmasını eleştirdi. "Atanmış memurların halkın iradesinin üzerine oturtulmaya çalışıldığını" ifade eden Koçyiğit, "Gün geldiğinde bu halk, yarın da öbür gün de sonraki gün de siz o sandığı kurduğunuzda, o sandıktan size o tarihi cevabı verecek" dedi.
CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ise "Tam da öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin, taşımalı eğitim sisteminin ve okullarımızın sorunlarının konuşulacağı bir günde bunu yapmak istemediniz; 'Cambaza bak' taktiğiyle iki bakanlık aracılığıyla belediyelerimize ve belediyelerin tamamına bir genelge göndererek Türkiye'nin gündemini değiştirdiniz" diye konuştu.
Partisinin grup önerisi üzerinde söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin ise Schengen Bölgesi'ndeki vize sorunlarına ilişkin toplumun birçok kesiminden kişinin mağdur olduğunu belirterek, 2024 Henley Pasaport Endeksi raporunda ülkelerin pasaportlarının vizesiz seyahat edebilme sayılarına göre bir sıralama yapıldığını ve Türkiye'nin 45. sırada olduğunu söyledi.
İtalya'nın çeşitli üniversitelerinden kabul alan Türk öğrencilerinin, İtalya Akademik Yıl açılışı yapılmasına rağmen kayıt yaptırdıkları okullara gidemediğini belirten Şahin, "İtalya bırakın vize vermeyi, randevu bile vermiyor. Bu önergeyi reddedecekseniz bile bir grup AK Partili milletvekili arkadaşımız ile benim de seçim bölgem olan İstanbul Mecidiyeköy'deki aracı kurumuna gidelim ve sorunu bizzat yerinde görelim, belki 'Araştırma komisyonunu kuralım' dersiniz biz de size destek veririz" diye konuştu.
AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, vatandaşların vize süreçlerinde karşılaştıkları sorunların herkes için hassasiyet gerektirdiğinin farkında olduklarını söyledi.
Canbey, sorunu tek taraflı görmenin doğru olmadığını; meselenin, uluslararası ilişkilerin çok boyutlu doğası içinde şekillendiğini belirterek, "Karşılıklı diplomatik müzakereler, iyi niyeti ve işbirliğini gerektirmektedir. Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanı'mız liderliğinde meselenin çözümü ile ilgili Dışişleri Bakanlığımız sürekli bu konuyla alakalı adımları atmaktadır." dedi.
Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin gündeme ilişkin grup önerileri reddedildi.
Genel Kurul'da daha sonra AK Parti'nin gündem ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi ele alındı. Kabul edilen öneriye göre, Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, gündemin ilk sırasına alındı. Teklifin görüşmeleri yarın da devam edecek; görüşmelerin tamamlanamaması halinde Genel Kurul perşembe günü de çalışacak.
Öneriye göre, Genel Kurul, 3, 4, 5, 24, 25, 26 Aralık günleri de çalışacak.
Öte yandan Genel Kurul'da, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın'ın "İş Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi de yapılan oylamayla kabul edilmedi.
(ANADOLU AJANSI)