Meclis'te 'parlamenter sistem' tartışması: ’Millî iradeyi Mardin'de Diyarbakır’da gasp ettiniz’

AK Partili Akbaşoğlu, güçlendirilmiş parlamenter sistemi eleştirdi “Millî iradeyi vesayetle değiştirmek istiyorsunuz” dedi. HDP kayyımları hatırlattı, CHP “Vesayetin kralı sizsiniz” cevabı verdi.

Google Haberlere Abone ol

 

ANKARA- TBMM Genel Kurulu’nda devam eden bütçe görüşmelerinde AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun 'güçlendirilmiş parlamenter sisteme' ilişkin sözleri tartışma yarattı.
Meclis kürsüsünden milletvekillerine hitap eden Akbaşoğlu, muhalefetin 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' vaadini, “Vesayet odaklarına kapı aralamak istiyorsunuz” diye eleştirdi. Muhalefet milletvekilleri ise Akbaşoğlu’na HDP belediyelerine atanan kayyımlar üzerinden yüklendi.

'PARLAMENTER SİSTEM RAFA KALDIRILDI'

Muhalefet vekillerinin "Yürütmenin başı tarafsız olmalı" sözlerini eleştiren Akbaşoğlu, cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle ilgili hakikat dışı değerlendirmelerde bulunulduğunu söyledi. 2017 yılında yapılan referandumda yüzde 53'e varan bir oy oranıyla yeni hükûmet sisteminin onaylandığını ve üç yıldır da bu sistemin yürütüldüğünü ifade eden Akbaşoğlu, parlamenter sistemin rafa kaldırıldığını kaydetti.

'VESAYET ODAKLARINA KAPI ARALAMAK İSTİYORSUNUZ'

Akbaşoğlu, muhalefete, “Şimdi eski sistemi iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş demek suretiyle allayıp pullayıp millete yeni diye yutturmaya çalışıyorlar. Ancak eski tas eski hamam, siz aslında millî iradeyi vesayet odaklarıyla değiştirmek istiyorsunuz” deyip ekledi: “Çift başlı yönetim Türkiye'ye iki ileri bir geri adım attırmak suretiyle zaman kaybettirdi. Bu hükûmet sisteminde cari oldu bütün darbeler, ekonomik büyük krizler, 4 haneli enflasyonlar, 4 haneli gecelik repo faizleri... AK Parti ve MHP'nin, Cumhur İttifakı'nın dışında olan bütün 6 tane birbirine benzemez parti, yamalı bohça ittifakı bir araya gelmiş, güçlendirilmiş veya iyileştirilmiş parlamenter sisteme geçeceğiz diyorlar. Vesayet odaklarına kapı aralamak istiyorsunuz. Bu sistemde başbakanlık yok. "Ben başbakan olacağım” diyenler önce sonuç itibarıyla mutlaka bu sistemi değiştirmeliler ya da 400 milletvekilinin oyuyla referanduma gitmeliler.”

'SİZİN ASIL GAYENİZ, MİLLETİN DOĞRUDAN CUMHURBAŞKANINI SEÇME YETKİSİNİ GERİ ALMAK'

Tartışmalar devam ederken konuşmasını sürdüren Akbaşoğlu şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde yasama ve yürütmeyi doğrudan millet seçiyor. Yargıyı oluşturan çatıyı Hâkimler Savcılar Kurulunu da milletin seçtiği Cumhurbaşkanı ve milletin seçtiği Parlamento belirliyor. Biz millet ne diyorsa ondan yanayız. Soruyorum şimdi size: Parlamenter sistemde yürütmenin başı olan Başbakan partili değil mi? Hem bir partinin genel başkanı hem de başbakan değil mi? Kime yutturuyorsunuz? Sizin asıl gayeniz, milletin doğrudan Cumhurbaşkanı'nı seçme yetkisini milletten geri almak. Tamamen kandırmaca ve aldatmaca içerisindesiniz.”

'MİLLÎ İRADEYİ MARDİN'DE DİYARBAKIR’DA GASP ETTİNİZ'

AK Partili Akbaşoğlu’nun “millî iradeyi vesayet odaklarıyla değiştirmek istiyorsunuz” ifadelerine muhalefet tepki gösterdi. HDP milletvekilleri, HDP belediyelerine atanan kayyımlar üzerinden Akbaşoğlu’na yüklenirken, görevden alınan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın yüzde 63’lerde oy aldığını hatırlattı.
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, “Millî iradeyi Mardin'de Diyarbakır’da gasp ettiniz” derken, CHP sıralarından ise Akbaşoğlu’na yönelik, “Sayın Akbaşoğlu senin partin demokrasi garabeti”, “Vesayetin kralı sizsiniz” ifadelerine yer verildi.