MED TUHAD-FED’ten Patnos Cezaevi açıklaması: İşkence, insan onurunu zedeleyen düzeyde

MED TUHAD-FED’in Patnos Cezaevi'ndeki kadın mahkumlara yönelik saldırıya ilişkin açıklamasında, “Fiziki ve psikolojik işkence, insan onurunu zedeleyen düzeyde uygulanmaktadır” denildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Patnos Cezaevi'nde kadın mahpuslara yönelik yaşanan şiddet olayına dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Son 20 yılda ülkede yaşanan ciddi hak ihlallerinin demokrasiyi ve özgürlükleri tehdit ettiğine vurgu yapılan açıklamada, iktidarın hukuk ve yasaları tanımayan keyfi uygulamalarının artarak devam ettiği belirtildi. Açıklamada, hukuksuzluğun en yoğun olarak cezaevlerinde yaşandığına dikkat çekildi.

‘İŞKENCE, İNSAN ONURUNU ZEDELEYEN DÜZEYDE UYGULANMAKTADIR’

Cezaevlerindeki hasta mahkumların, ‘cezaevinde kalamaz’ raporlarına rağmen tahliye edilmediğine ve kötü koşullarda hayatlarını kaybettiklerine dikkat çekilen açıklamada ayrıca tutsakların idare ve gözlem kurulları tarafından keyfi gerekçelerle mahkeme kararlarının görmezden gelinerek tahliyelerinin engellendiği ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülere yönelik fiziki ve psikolojik işkence, insan onurunu zedeleyen düzeyde uygulanmaktadır. Her gün onlarca cezaevinden işkence ve kötü muamele haberleri alınmakta, cezaevleri adeta birer işkence ve ölüm evlerine dönüştürülmektedir. Tutsaklar can güvenlikleri yasalarla güvence altına alınmasına rağmen ölümle yüz yüze gelmektedirler.”

‘ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİTTEN BAĞIMSIZ DEĞİL’

Cezaevlerinde yaşanan son şiddet olaylarına da yer verilen açıklamada, bu olayların sistematik bir şekilde yürütüldüğü belirtilerek, “Cezaevlerinde yaşanan bu hak ihlalleri, işkence, baskı ve sindirme politikalarının belli bir konsept dahilinde yürütüldüğünü göstermektedir" denildi.

Cezaevlerinde yaşanan ve artarak devam eden baskı ve hak ihlallerinin Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılan tecritten bağımsız olmadığına işaret eden açıklamada, toplumsal barış ve huzurun sağlanması, demokrasi ve özgürlük alanlarının genişletilmesi için Öcalan'ın üzerindeki tecridin son bulması talep edildi.
Açıklamada, "Cezaevlerinde yaşanan saldırı, işkence, hak ihlalleri ve sindirme politikalarının son bulmalıdır" ifadeleri kullanıldı. (DUVAR)