Medyaradar'a erişim engeli: Avukatlar harekete geçti

Medyaradar.com internet sitesine mahkeme tarafından erişim engeli getirilmesinin ardından avukatlar harekete geçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Medyaradar.com internet sitesine mahkeme kararıyla erişim engeli getirildi.

İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan 30 Temmuz 2024 tarihli ve 2024/6987 sayılı kararına göre Medyaradar sitesine erişim engellendi.

Sadece yurt dışı ip adresinden ve Twitter üzerinden gelenler Medyaradar sitesindeki haberleri okuyabiliyor. VPN uygulamalarını kullanarak ve Twitter üzerinden giriş yapabiliyorlar.

Bazı operatörlerde açılabilen sitenin yakın zamanda da tek tek erişime engelleneceği bildirildi.

Medyaradar'ın avukatları erişim engelini durdurmak için bir adım attılar.

Medyaradar avukatlarının erişim engeli kararının ayrıntılarına ulaştıktan sonra gerekli hukuki işlemleri başlayacak.

NETANYAHU'NUN KONUŞMASINI ELEŞTİREN HABERE DE ERİŞİM ENGELİ GELMİŞTİ

Demirören grubu CNN Türk'ün İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD kongresinde yaptığı konuşmasını canlı yayında verdikten sonra anlık olarak verilen konuşmaya ilişkin yapılan eleştiri haberine erişim engeli getirmişti.

Bu karar sonrası ise Medyaradar yazarı Varol Ersoy, “CNN Türk, neden çocuk katilinin borazanı oldu?” başlıklı bir yazı yayımlamıştı.

Ersoy yazısında “Netanyahu’nun konuşmasının önemli bir bölümünü canlı ve sesli olarak ekranlarına taşımakta sakınca görmedi. Üstelik İsrail’in Filistinliler’e karşı terör suçu işlediğini iddia eden ve bu yüzden Yahudi lobisi tarafından istifa etmesi istenen CNN İnternational’ın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Ted Turner’a rağmen…" ifadelerini kullanmıştı. 

TGC'DEN SANSÜRE TEPKİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Medyaradar’a erişim engeli getirilmesine tepki gösterdi. TGC’den yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’de internet siteleri, haberler ve sosyal medya paylaşımlarına yönelik uygulanan erişim engeli sayısı her gün biraz daha artıyor. Bu kararlarla basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü ağır bir şekilde engelleniyor. Son olarak 30 Temmuz 2024 tarihli ve 2024/6987 sayılı İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği kararına göre Medyaradar internet sitesine erişim engeli getirildi. Anayasamızın 13. maddesi temel hak ve özgürlüklerin özlerine dokunulmayacağını belirtiyor. Anayasanın 28. maddesi ise ‘Basının hür olduğunu ve sansür edilemeyeceğini’, devletin de basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri almakla yükümlü olduğunu vurguluyor. 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 3. Maddesi ise ‘Basının özgür ve bu özgürlüğün; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerdiğini’ açıkça beyan ediyor. Bu nedenle İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından www.medyaradar.com URL adresli internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı temel hak ve özgürlüklere aykırı bir karardır.

'HAKİMLİKLER, ANAYASAYA AYKIRI KARAR ALAMAZ'

İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliği kararında Turkuvaz Medya’nın bir müracaatı neticesinde daha önce alındığı anlaşılan kararın uygulanmadığı gerekçe gösteriliyor. Ancak Medyaradar İnternet Sitesi yetkilileri konuyla ilgili olarak tebligat gönderilmediğini belirtiyor. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, ‘Anayasa hükümlerinin, yasama, yürütme, yargı organlarını, idare makamlarını, diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olduğunu’ 11. maddesi ile garanti altına almıştır. Bu nedenle hakimlikler de Anayasa hükümlerine aykırı bir karar alamaz. Erişim engelleme kararlarının bu kadar rahat verilebilmesi ise bütün basının haberleri üzerinde caydırıcı etki yapıyor. Anayasaya göre herkes, bilgi edinme ve haber alma, özgür düşünce, ifade ve serbest eleştiri hakkına sahiptir. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır. Bu hakların demokratik hukuk devletinde anayasal güvence altında olması esastır. Erişim engelleme kararları, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik bir sansüre dönüşmemelidir.”

 

(HABER MERKEZİ)