Mehmet Şimşek'ten enflasyon açıklaması: En zoru geride kaldı

Mehmet Şimşek, "Enflasyonda en zoru geride kaldı. Önümüzdeki ay büyük ihtimalle enflasyon yüzde 60'a, sonraki ay yüzde 50'ye inecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi YİK toplantısında açıklamalarda bulundu.

Kur riskinin azaldığını, borç stoku içindeki döviz ve altın ağırlığının azaldığını belirten Şimşek, Türkiye'nin uluslararası rezervlerine ilişkin şunları söyledi:

"Tarihte eşi benzeri görülmemiş hızda bir düzeltmeyle karşı karşıyayız. Bizim iktidarımız döneminde 10 yılda oluşan birikim 1 yılda sağlandı. Bu da programa olan güveni gösteriyor. IMF'nin tanımladığı rezerv yeterliliğinde arzuladığımız yeterliliğe ulaşmış durumdayız."

'TÜRKİYE BU FASLI KAPATACAK'

KKM'den çıkış hedefinin sürdüğünü ve çıkışın bu ay daha da hızlanacağını vurgulayan Mehmet Şimşek; rezervler, enflasyon ve gri liste hakkında şunları söyledi:

"Geçen sene 143 milyar dolar ile zirveyi bulan kur korumalı mevduat, 60 milyar doların altına geçti. Temmuz ayında KKM'den çıkış daha da hızlanacak ve Türkiye bu faslı kapatmış olacaktır."

Rezervlerin büyük kısmının sıcak para kaynaklı olduğuna yönelik eleştirilere de yanıt veren Bakan Şimşek'in açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

REZERVLER: İlk kez 2017 sonrasında bankalarımızın sermaye benzeri uzun vadeli kaynağa erişimi dramatik şekilde artmış ve son birkaç ayda yaklaşık 5 milyar dolar civarında küresel sistemden kaynağa erişmişlerdir. Rezervlerdeki artış, bazılarının iddia ettiği gibi sıcak para değil, büyük kısmı vatandaşların ve şirketlerin programa olan güveni nedeniyle dövizden TL'ye geçişiyle açıklanır. 3'te 2'sinden fazlası bu. İkincisi ise bankaların ve reel sektörün dış kaynağa yüzde 100'ün üzerinde ulaşmasından kaynaklanıyor.

GRİ LİSTE: Türkiye en son geçen hafta benim de gittiğim Singapur'daki genel kurulda oybirliği ve muazzam bir alkışla gri listeden çıkmıştır.

ENFLASYON: Enflasyonda en zoru geride kaldı. Kolay bir süreç değil. Dezenflasyonda Türkiye tecrübeli ama başarılı değil. Para politikasının yeniden güçlü şekilde kurulması zaman alır. Biz geçen sene bu vakitlerde de 1 sene geçiş dönemine ihtiyacımız olduğunu ve bu sürece enflasyonun yükseleceğini, bu yılın mayıs ayında zirveye ulaşacağını, daha sonra kalıcı olarak düşmeye başlayacağını söyledik. Önümüzdeki ay büyük ihtimalle enflasyon yüzde 60'a, sonraki ay yüzde 50'ye inecek.

Bu sene Türkiye, orta gelirli ülkeler grubundan çıkıp Dünya Bankası tanımıyla yüksek gelirli ülkeler arasına girmiş olacak. Sürdürülebilir büyüme için fiyat istikrarı lazım. Gelir dağılımındaki bozulmanın kalıcı şekilde geri çevrilmesinin en önemli yolu, enflasyonun kalıcı şekilde düşürülmesidir.

DAR GELİRLİYE YÜKLEMEYECEĞİZ: Bu programın yükü herkes tarafından adil şekilde paylaşılmak zorunda. Tabii ki bunu dar gelirli vatandaşlarımızın üzerine yüklemeyeceğiz. Şu anda asgari ücretliler, asgari ücrete kadar '0' gelir vergisi ödüyor. Tercihlerimiz çok net.

AMACIMIZ VERGİDE ADALET: Amacımız kayıt dışıyla mücadeleyi amansız şekilde yürütmek. Aslında başardık. Eylem planı falan olmayacak. Türkiye'deki bütün vergi mükellefleri yapay zeka ile denetlenip, ChatGPT benzeri şekilde raporlanıp mükelleflere gönderilmesinin altyapsını hazırlıyoruz. Maliyede bir ekip kurduk, kapasitemiz nedir ona bakacağız, duruma göre dışarıdan destek alacağız. Amacımız vergide adaleti sağlamak.

Şimşek, dünya genelinde ciddi bir kamu borcu olduğunu ve faiz yüksek seyrettiği için borçların çok ciddi sorun haline geldiğini ve küresel büyümenin de bu nedenle aşağı çekildiğini söyledi.

(EKONOMİ SERVİSİ)