Mehmet Sincar davası: Bütün talepler reddedildi

Zaman aşımına 2 yıldan az bir süre kalan DEP Milletvekili Mehmet Sincar cinayetine ilişkin görülen davada, avukatlarının tüm talepleri reddedildi. Duruşma, 12 Aralık 2022 tarihine ertelendi.

Duruşma sonrası aile üyeleri ve insan hakları savunucuları açıklama yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR - Batman’da 4 Eylül 1993 yılında silahlı saldırı sonucu katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar cinayetinin tek tutuksuz sanığı Hizbullah üyesi Cihan Yıldız hakkında yeniden görülen davanın 8’nci duruşması, bugün Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dava, 12 Aralık 2022 tarihine ertelendi. Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasında, davada zaman aşımı tehlikesine dikkat çekildi.

DAVA 2019'DA YENİDEN GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Sincar’ın katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen cinayet aydınlatılmazken, davayla ilgili tutuklu tek bir tanık bile yok. Dönemin Başbakanlık Müsteşarı Kutlu Savaş tarafından “Susurluk Kazası” ile ilgili hazırlanan raporda, Sincar cinayetinin “Yeşil” olarak bilinen Mahmut Yıldırım ile itirafçılar Alaattin Kanat, İsmail Yeşilmen ve Mesut Mehmetoğlu tarafından işlendiği belirtilmişti. Buna rağmen cinayetten Hizbullahçı Cihan Yıldız ve Ejder Arpa sorumlu tutulmuş, Ejder Arpa kayıplara karışmış, Cihan Yıldız ise İnterpol tarafından yakalanarak Türkiye’ye iade edilmişti. 2013’te ağırlaştırılmış müebbet verilen Cihan Yıldız’ın avukatı tarafından yeniden yargılama talebi üzerine dava, 2 Ekim 2019’da yeniden görülmeye başlandı. Görülecek dava öncesi Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar zaman aşımı tehlikesine karşı kamuoyuna çağrısında bulundu.

Duruşmaya, katledilen Sincar’ın eşi Cihan Sincar ve kardeşi Ali Sincar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan; Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Halkları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği ve İnsan Halkları Derneği katıldı.

EREN:TÜRKİYE FAİLİ MEÇHULLLER TARİHİDİR

Mahkeme başkanı ilk sözü iddia makamına verdi. Dava avukatlarından Serhat Eren, taleplerinin her duruşmada olduğu gibi bu duruşmada da dile getirmekten geri adım atmayacaklarını kaydetti. Dava süreci boyunca bütün avukat arkadaşlarının dosyaya ilişkin birçok şey dile getirdiğini aktaran Eren, “Türkiye tarihi faili meçhuller tarihidir. Yargıçlar ve kolluk kuvvetleri siyasi iktidarların güdümünde kalmışlardır. Faili meçhul şebekesi Osmanlı’dan beri kendini sürdürmüş, 90’larda aynı mekanizma Kürt illerinde cinayet işlemeye başlamıştır. Emekli Koramiral Atilla Kıyat, faili meçhul cinayetlerin emir komuta zinciriyle yapıldığını söylemişti. Susurluk raporunda bu cinayetin Hizbullah ve bu yapının birlikte işlediği bir cinayet olduğu yer almış. Faili meçhul cinayet yoktur, devlet tarafından aydınlatılmayan faili meçhul cinayet vardır” ifadelerini kullandı.

ZEYTUN: TALEPLERİMİZ KARŞILANMALI

Dava dosyanın zaman aşımıyla karşı karşıya olduğunu hatırlatan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, şunları söyledi: “Susurluk raporunda, JİTEM ana davası, Mehmet Sincar davası, bütün siyasi cinayetler, devlet adına suç işleyen organizasyonların birbiriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor. Ergenekon ile JİTEM dosyaları istenmelidir. O döneme ilişkin Kutlu Savaş mahkemede dinlenilmeli. 29 yıllık hukuksuzluk karşısında taleplerimiz karşılanmalı.”

CİHAN SİNCAR: SADECE ADALET İSTİYORUZ

Avukatların yaptığı savunmadan sonra duruşmada söz alan Sincar’ın Eşi Cihan Sincar, şunları söyledi: “Uzun yıllardır bu mahkeme devam ediyor, artık sabrımız kalmadı. Biz Mehmet için sadece adalet istiyoruz. Onu katledenlerin yargılanmasını istiyoruz.”

Tutuksuz yargılanan tanığın tutuklanmasını istediklerini söyleyen kardeşi Ali Sincar da “Adalet yerini bulmalı. Bu ülkede adalet yerini bulmadığı sürece kaos ortamı devam edecektir. Biz sadece adalet istiyoruz” dedi.

DURUŞMA 12 ARALIK’A ERTELENDİ

Tutuksuz yargılanan sanık Cihan Yıldız, Batman’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Yıldız, mahkeme heyetine suçsuz olduğunu söyleyerek beraatını istedi.

Alınan savunmaların ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, sonrasında açıkladığı ara kararlarda, sanık hakkındaki tutuklama talebi ile birlikte Kutlu Savaş’ın tanık olarak dinlenmesi ve Ergenekon ile JİTEM dosyalarının istenmesi taleplerinin tümünü reddetti. Heyet bir sonraki duruşmayı 12 Aralık 2022 tarihine  erteledi.

'MAHKEME SALONUNDA DİLE GETİRDİĞİMİZ TALEPLERİMİZ KABUL EDİLMEDİ'

Duruşma sonrası Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yapıldı. İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun açıklamada şunları dile getirdi: “Bugün Mehmet Sincar’ın duruşmasındaydık. Ne yazık ki, her defasında her mahkeme salonunda dile getirdiğimiz taleplerimiz kabul edilmedi. Geçmişteki yargılamalarda, duruşmalarda kurulan ara karlarla yetinildi ve dosya ne yazık ki sürüncemede bırakılmaya devam etti. Mehmet Sincar davası ve doksanlı yıllarda işlenen cinayetlerin ortaya çıkması için mücadelemizi devem ettireceğiz. Ardındaki bütün hukuki, bürokratik cezasızlık işlemlerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

'DEVLET HİÇ BİR ÇALIŞMA YAPMADI'

30 yıla yakındır süren davada kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan Cihan Sincar, “Türkiye devleti maalesef Mehmet Sincar'a ilişkin hiçbir çalışma yapmadı. Bizim onlara karşı güvenimiz kalmadı. Biz bugüne kadar çok şey istedik ama bu güne kadar hiçbir şey yapılmadı. Katledilen Mehmet Sincar başta olmak üzere katledilen, faili meçhul olan bütün cinayetler için mücadele edeceğiz. 30 yıldır mücadele edenleri de unutmadık, bu katliamın sorumlularını bulmak için görevini yapmayanları da unutmayacağız” ifadelerini kullandı. 

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI

Son olarak söz alan HDP Sözcüsü Ebru Günay ise şunları kaydetti: “Maalesef davanın üzerinden o kadar zaman geçmesine rağmen bir arpa boyu yol, ilerleme kaydedilmedi. Dava süresi boyunca hiçbir talep kabul edilmedi. Taleplerin kabul edilmemesi bize şunu gösteriyor, dava zaman aşımına bırakılmaya çalışılıyor, katiller tutuksuz yargılanıyor. Biz iktidara buradan sesleniyoruz; siz bu katliamın sorumlususunuz. Biz hakikat arayışından vazgeçmeyeceğiz. Hesap sormaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Buradaki en büyük sorumluluk Meclis'indir. Meclis bir an önce araştırma komisyonu kurmalıdır. Sincar’ın katilleri bulunmalıdır.”