'Meksika’nın hayaletleri'
BM raporlarına göre Türkiye'deki uyuşturucu ticareti ve kullanımında artış var. Peru'nun El Callao limanında yakalanan uyuşturucunun varış noktasının Türkiye olması da bu tartışmayı gündeme getirdi.
DUVAR- Peru'nun El Callao limanında 20 milyon değerinde kokain yakalandı. Uluslararası haber ajanslarına göre uyuşturucunun yükleneceği geminin varış noktası olması nedeniyle uyuşturucu trafiğinde Türkiye'nin rolü yeniden gündeme geldi. Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) 2022 raporunda da Türkiye’deki uyuşturucu ticareti ve kullanımının artışına dair bilgiler yer aldı. Birgün yazarı Ayça Söylemez, Türkiye'nin uyuşturucu ticaretinde bir durak olmasının kokain kullanımının artışından daha önemli olduğuna dikkat çekti, "kokainin esas müşterisi, yeni tatil mekanları Dubai ve Fas gibi ülkeler olan Batılı zenginler. Türkiye ise bir geçiş limanı olarak ‘ticaretten payına düşeni' alıyor" diye yazdı. Kolombiya'nın, dünyanın bir numaralı kokain/koka yaprağı üreticisi olduğunu ifade eden Söylemez, kokain ticaretinin ise “görünmezler/hayaletler” olarak adlandırılan Meksikalı kartellerin elinde olduğunu belirtti. Söylemez'in Türkiye'nin kokain trafiğindeki yerini değerlendirdiği "Meksika’nın hayaletleri" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) 2022 raporunda, Türkiye’deki uyuşturucu ticareti ve kullanımının artışına dair bilgiler var. Kokainin, Güney Amerika-Türkiye arasındaki ticaretine yer verilen raporda, kokainin Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına gönderildiği ancak Türkiye’de de bu maddenin kullanımının arttığı ifade ediliyor. Kurul, Türkiye’deki organize suç örgütlerinin, düşen afyon fiyatlarının ardından kokain ticaretine yöneldiği tespitini yapıyor.
Bağımlılar ve satıcılarla ilgili resmi rakamlar da bu savı doğruluyor.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı’nda yaptığı açıklamada, genel nüfusa göre uyuşturucu kullanım oranının dünyada yüzde 5,6, Avrupa’da yüzde 29, Türkiye’de yüzde 3,1 olduğunu açıklamıştı.
Sadece tespit edilebilen yüzde 3,1 bile gayet yüksek ve bu oran her yıl artıyor.
Bakan Soylu, başka bir programdaki açıklamasında da 2017-2018 yıllarında hapishanelerde uyuşturucu kullanıcısı ve satıcı suçlarıyla bulunan kişi sayısının 36-37 bin olduğunu, şu an ise bu sayının 121 bine yükseldiğini söylemişti.
İstanbul’da son üç ayda yapılan operasyonlarda sadece uyuşturucu suçlarından 1404 kişinin tutuklandığı da resmi bilgi.
Yani ticaret de bağımlı sayısı da giderek artıyor ve önlem alınmazsa işin sonunun nereye varabileceğinin örneği, Meksika’nın hayaletleri." (HABER MERKEZİ)