Melbourne'de binler Gazze için toplandı: Eylemcilere polis saldırısı

Melbourne'deki protestoya katılan isimlerden Filistin Hakları Ağı Başkanı Mashni, polisin göstericiler ile arasında gerginlik patlak vermeden önce eylemcilere karşı biber gazı kullandığını söyledi.

Sydney'deki ABD Konsolosluğu'nun camları kırıldı. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avustralya'nın Melbourne kentinde polis, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için bir araya gelen binlerce göstericiye karşı biber gazı kullandı. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, güneydeki Melbourne kentinde düzenlenen 'Özgür Filistin' eylemine yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Göstericileri dağıtmak için alana gelen polis, kent merkezinde toplanan Filistin destekçilerine biber gazıyla müdahale etti. Eylemde polis ile göstericiler arasında arbede çıktı. Yerel basına açıklamada bulunan protestoculardan Avustralya Filistin Hakları Ağı Başkanı Nasser Mashni, biber gazının polis ve göstericiler arasında gerginlik patlak vermeden önce kullanıldığını ifade etti.

Mashni, "Filistin'e adalet için yürüyen binlerce barışçıl protestocuya karşı biber gazı kullanmaya karar veren polis beni büyük hayal kırıklığına uğrattı" ifadelerini kullandı.

SYDNEY'DEKİ ABD KONSOLOSLUĞU'NIN CAMLARI KIRILDI

Öte yandan, Sydney'deki ABD Konsolosluğu'nun dokuz penceresi balyozla kırıldı. Yeni Güney Galler polisi, konsolosluğun giriş kapılarının üzerine kırmızı sprey boyayla Filistin destekçilerince kullanılan bir sembol olan ters üçgen çizildiği bilgisini paylaştı.

Konsolosluğun kamera görüntülerini inceleyen polis, eylemin kapüşonlu, maskeli ve elinde küçük boyutlarda balyoz taşıyan kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından yapıldığını belirtti. Polis, olayın sorumlusunu yakalamak için soruşturma başlattığını açıkladı. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese de bu sabah düzenlediği basın toplantısında olayı kınayarak, 'saygılı siyasi tartışma ve söylem' çağrısında bulundu.

BATI KUDÜS'TE EYLEM: PROTESTOCULAR NETANYAHU'NUN İSTİFASINI İSTEDİ

Öte yandan, İsrailliler de İsrail Savaş Kabinesi üyeleri Benny Gantz ile Gadi Eisenkot’un istifalarının ardından, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun da istifa etmesi talebiyle protesto gösterisi düzenledi. Batı Kudüs’teki Paris meydanında bir araya gelen onlarca İsrailli eylemci, Netanyahu başbakanlığındaki hükümetin istifa etmesini talep etti.

Netanyahu ve savaş kabinesini protesto eden kalabalık, Gazze Şeridi’ndeki esirlerin geri getirilmesi için rehine takası anlaşmasının yapılması, Netanyahu’nun istifa etmesi ve erken seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu. Protestocular, Başbakan Netanyahu’yu Gazze’deki İsrailli esirleri göz ardı etmekle suçlayan sloganlar attı.

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Gantz, dün akşam saatlerinde, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik yürüttüğü saldırıların 8’inci ayında, Netanyahu başbakanlığındaki olağanüstü hal hükümetinden istifa ettiğini duyurmuştu. Gantz’dan kısa bir süre sonra, İsrail Savaş Kabinesi üyesi ve ülkenin eski genelkurmay başkanlarından Gadi Eisenkot’un da Netanyahu başbakanlığındaki olağanüstü hal hükümetinden istifa ettiği belirtilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)