Melike Tekstil’de kara liste: Patronlar intikam peşinde

Melike Tekstil patronu şubatta ek zam talebiyle iş bırakma eylemleri yapılan fabrikalardan gelen işçileri işe almadı. Kara liste fabrika girişindeki güvenlik kulübesinin panosuna asıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antep’te bulunan Melike Tekstil Fabrikası'na iş başvurusuna giden işçiler önceki çalıştıkları fabrikalar gerekçe gösterilerek işe alınmıyor. Fabrikanın girişindeki güvenlik kulübesinde panoya asılan yazıda şu ifadeler yer alıyor: “Dikkat! Selçuk İplik, Zafer, Burteks, Şireci, Kimpack, Milat, Bulut, Eruslu, Sayın Tekstil. Selda Hanım’ın talimatı. Güzellikle söylenecek, işçi alımımız yok denecek.”

Evrensel'den Mesut Baylav'ın haberine göre, Antep’te ek zam talepli iş bırakma eylemleri son yıllarda onlarca fabrikada yaşandı. 2024 şubat ayında da çok sayıda fabrikada ek zam talepli iş bırakma eylemleri oldu. İş bırakma eylemlerine katılan işçiler o iş yerinden ayrıldıktan sonra başka bir fabrikaya başvuru yapmaya gittiğinde işe alınmama durumu ile karşılaşıyor. İş bırakma eylemine katılmayan işçiler dahi önceki çalıştığı fabrikadan kaynaklı işe alınmayabiliyor. 

'İŞÇİNİN RIZKINA GÖZ KOYMAKTIR'

Şireci Tekstil’de işten ayrılan bir işçi, geçtiğimiz günlerde Melike Tekstil fabrikasına iş başvurusu yapmaya gitti. Ancak güvenlik tarafından Şireci Tekstil’de çalıştığı için işe alınmayacağı söylendi. Güvenlik kulübesindeki panoda ise hangi fabrikadan işçilerin işe alınmayacağı yazıyordu. Bu fabrikaların ortak özelliği son bir yıl içerisinde Antep’te iş bırakma eylemlerinin yaşandığı fabrikalar olması. İşçi, “Melike Tekstil ve birçok firmaya gittim. ‘Şireci’den gelen işçi almıyoruz’ diyorlar. Kendi memleketimizde iş bulamıyoruz” diyerek duruma tepki gösterdi. İşçilerin cezalandırılmaya çalışıldığını belirten işçi sözlerine şöyle devam etti: “Önünde sonunda iş buluruz mesele o değil. Patronlar muhtaç bize. Ama bu yapılanın adı işçinin rızkına göz koymaktır. Bunun adı ahlaksızlık değil de nedir? İstiyorlar ki işçiler koyun olsun, hiç sesini çıkarmasın. Ama yok öyle bir dünya.”

'ÖÇ ALMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Melike Tekstil’in iki fabrikasında çalışan işçiler de şubat 2024’te iş bırakmış ve çeşitli kazanımlar elde ederek işbaşı yapmıştı. Halihazırda Melike Tekstil’de çalışan bir işçi yaşanan bu durumu şöyle değerlendiriyor: “Hiç şaşırmadım. Şimdi yarın biz bu fabrikadan çıkıp Şireci’ye başvuru yapmaya gitsek, bizi de oraya almazlar. Böyle bir döngü yaratmışlar aralarında. Patronlar birliğini böyle gösteriyor. Mesele işçiler nasıl gösterecek? Buna kafa yormazsak bu düzen böyle gider.”

Zafer Tekstil’den ayrıldıktan sonra aynı sorunları yaşayan bir işçi de “Öç almaya çalışıyorlar. Aslında bunun suç olması ve bunu yapan fabrikaların ceza alması lazım. Ama bizim memlekette patrona her şey serbest” diye konuştu.

'TEMMUZ ZAMMI YAPMAMAK İÇİN BİR HAZIRLIK'

İşçileri fişlenmesiyle uzun yıllardır çok sık karşılaştıklarını dile getiren BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen bu fişlemenin bu uygulama ile daha açıktan yapıldığına dikkat çekti. Organize sanayideki büyük fabrikalar arasında bir iletişim ağı olduğunu bildiklerini söyleyen Türkmen, kara liste uygulamalarının işçilerin taleplerini bastırmak için hayata geçirildiğini dile getirdi. Zam ayı olan temmuz öncesi ortaya çıkan uygulamanın, patronların zam yapmamak için hazırlık içinde olduğunun da işareti olduğunu ifade eden Türkmen, “Yasal hakkını kullanıp hak arayan işçinin sırf bu yüzden başka fabrikalarda işe alınmaması ve bunun açıktan bir kara listeye dönüşmesi bir suçtur, bu insanları sosyal ölüme mahkum etmek anlamına gelir. İkincisi Melike Tekstil’in patronu aynı zamanda OSB’nin başkanı. Bu fişlemenin OSB’deki bütün uygulamalardan sorumlu olan birinin fabrikasında yapılması da suç. Bu, OSB’nin ve onun yönetiminin kurumsal bir uygulaması olduğunun itirafı anlamına geliyor. Bu ülkede gerçekten adalet varsa OSB yönetiminde olan patronların sırf bu yüzden yargılanması gerekir. Ancak biliyoruz ki bu ülkede özellikle Antep’te patronların her türlü suçu işlem özgürlüğü var.”

Türkmen bu vesileyle Başpınar OSB işçilerine de çağrı yaparak şunları dile getirdi: “Eğer biz işçiler de örgütlenmezsek, patronların bize karşı birlik olması gibi biz de organize genelinde bir çatı altında birleşip onların haksızlıklarına karşı güçlü bir birlik sağlamazsak bu suçlar daha fazla işlenecek. Onları sefalete mahkum eden, fişleyen, anayasal haklarını gasbeden bu pervasızlığa karşı bütün işçileri BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmeye çağırıyoruz.”

(HABER MERKEZİ)