Meme kanserinden korunmanın 3 basit kuralı
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında geliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Denizli, dikkat edilmesi gereken belirtileri ve neler yapılması gerektiğini anlattı.
DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü'nün bir alt kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın (IARC) yayınladığı Dünya Kanser İstatistikleri'ne göre 2020'de 19,3 milyon yeni vaka ve 10 milyon ölüm bildirildi.
EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ
Türkiye'de ise 2020'de 233 bin 834 yeni kanser vaka sayısı ve 126 bin 335 kansere bağlı yaşam kaybı sayısı kayıtlara geçti. En sık görülen ilk 5 kanser türü; akciğer kanseri, meme kanseri, kolorektal (kalın bağırsak) kanser, prostat kanseri ve tiroid kanseri olarak sıralandı. Bu 5 kanser türü, tüm kanserlerin yüzde 50'den fazlasını oluşturdu.
Geçen yıl erkeklerde en yaygın görülen ilk 5 kanser türü akciğer kanseri, prostat kanseri, kolorektal kanser, mesane kanseri ve mide kanseriydi.
Kadınlarda en yaygın görülen ilk 5 kanser türü meme kanseri, tiroid kanseri, kolorektal kanser, akciğer kanseri ve rahim kanseridir.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Denizli, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından Aralık 2020'de yayınlanan istatistiklere göre meme kanserinin, dünyanın en sık teşhis edilen kanseri olan akciğer kanserini geride bıraktığını söyledi.
“Meme kanseri korkulacak değil, tedavisi olan bir durumdur. Gelişmiş cerrahi yöntemlerle hem hayatınız hem memeniz kurtarılabilir. Meme sağlığı açısından meme hastalıklarında erken tanı çok önemlidir. 20 yaşından sonra düzenli olarak ayda 2 defa kişinin kendisi tarafından meme muayenesini yapması, kendi meme yapısı hakkında bilgi sahibi olması ve zaman içinde oluşacak değişikliklerin farkına vararak hekime başvurması erken tanıyı kolaylaştırması açısından büyük önem taşır" diyen Denizli, meme kanserinde yaşam şekliyle ilişkili değiştirilebilecek risk faktörlerini şöyle sıraladı:
"Fazla kilolu ya da şişman (obez) olmak, yeterli fiziksel aktivite yapmamak, hiç doğum yapmamış ya da ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak, doğum kontrol hapı ve iğnesi kullanmak, menopoz sonrası hormon tedavisi almak, alkol kullanmak, ilerleyen yaş, ailede meme kanseri öyküsü, yoğun meme dokusuna sahip olmak, erken adet görmek (mens – özellikle 12 yaş öncesi), göğüs bölgesinden radyo terapi almak."