Meme kanserinin nüksedeceğini tespit edebilen kan testi geliştirildi

Meme kanseri nüksetmeden önce tümör DNA'sının izlerini tespit eden testin, hangi hastaların kanserinin geri döneceğini yüzde 100 doğrulukla tespit ettiği görüldü. Araştırma henüz başlangıç aşamasında.

Fotoğraf: Miguel Á. Padriñán/ Pexels
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'deki araştırmalar 'aşırı hassas' yeni bir kan testiyle, meme kanseri tedavisi görmüş hastalarda, kanserin taramalarda ortaya çıkmadan yıllar önce geri dönüp dönmeyeceğinin tahmin edilebileceğini gösterdi. Kanser nüksetmeden önce tümör DNA'sının izlerini tespit eden bu testin, hangi hastaların kanserlerinin geri döneceğini yüzde 100 doğrulukla tespit ettiği görüldü. Test sayesinde tedavinin daha erken başlaması ve hayatta kalma oranlarının iyileştirilmesi umuluyor.

SIVI BİYOPSİ İLE KANSER HÜCRELERİNİN SALDIĞI DNA MUTASYONLARI ARANDI

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, İngiltere'deki araştırma uzmanlar tarafından 'inanılmaz derecede heyecan verici' olarak nitelendirilse de henüz başlangıç aşamasında.

Meme kanseri, 2020 yılında 2,26 milyon kadına teşhis konulması ve aynı yıl 685 bin kadının hayatını kaybetmesi ile dünya çapında en yaygın hastalıklardan biri. Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nden (ICR) bir araştırma ekibi, farklı erken evre meme kanseri türlerine sahip 78 hasta üzerinde deneme yaptı. 'Sıvı biyopsi' ile hastaların kanında kanser hücreleri tarafından salınan 1.800 DNA mutasyonu arandı.

Kanda dolaşımda olan bu tümör DNA'ları 11 kadında bulundu ve bu kadınların hepsinde daha sonra kanser nüksetti. Başka hiçbir kadında kanserin geri döndüğü görülmedi.

'MEME KANSERİ HÜCRELERİ TEDAVİDEN SONRA VÜCUTTA KALABİLİR'

Pazar günü Chicago'da düzenlenen Amerikan Klinik Onkoloji Derneği konferansında sunulan sonuçlara göre, kan testi kanseri ortalama olarak semptomlar ortaya çıkmadan ya da hastalık taramalarda görülmeden 15 ay önce tespit etti. En erken tespit ise kan testi ile 41 ay önce konulan tanının bu kadar süre sonra taramalarda çıkmasıydı.

ICR'den baş araştırmacı Dr. Isaac Garcia-Murillas, konuya ilişkin olarak, “Meme kanseri hücreleri ameliyat ve diğer tedavilerden sonra vücutta kalabilir, ama bu hücrelerin sayısı o kadar az olabilir ki takip taramalarında tespit edilemezler” açıklamasında bulundu.

Hastaların ilk tedavilerinden yıllar sonra kanserin nüksetmesine de bu hücreler neden oluyor. Dr. Garcia-Murillas, çalışmanın tedavi sonrası daha iyi izleme ve potansiyel olarak ömrü uzatan tedavi için zemin hazırladığını söyledi. Araştırmacılar kan örneklerini tanı anında, ardından ameliyat ve kemoterapi sonrasında tekrar test etti.

'SON DERECE HEYECAN VERİCİ'

Bu testler daha sonra bir sonraki yıl boyunca her üç ayda bir ve sonraki beş yıl boyunca her altı ayda bir tekrarlandı. Çalışmayı kısmen finanse eden Breast Cancer Now yetkilisi Dr. Simon Vincent, “Erken teşhis meme kanserine karşı en büyük silahlarımızdan biri ve yeni testlerin meme kanserinin nüksetme belirtilerini semptomlar ortaya çıkmadan bir yıl önce tespit edebileceğini gösteren bu ilk bulgular son derece heyecan verici” dedi.

Araştırma henüz erken aşamada olmasına rağmen, meme kanserinin nüksetmesi erken tespit edildiğinde, kanseri yok etme ve vücudun diğer bölgelerine yayılmasını ve tedavi edilemez hale gelmesini önleme olasılığı da artıyor. Testin ne zaman yaygın olarak kullanılabileceği henüz bilinmiyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)