Memurlar iş bırakacak: Adaletsizliğin tarafı olmak istemiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “müjde” olarak duyurduğu yüzde 30 zamma karşı memurlar iş bırakacak: Hükümet çalışma yapmazsa bu eylemler giderek artacaktır.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - Yüksek enflasyonun gölgesinde geçtiğimiz günlerde milyonlarca memuru ilgilendiren zam oranı yüzde 30 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “müjde” olarak duyurduğu yüzde 25 memur zammı bir gün sonra yüzde 30’a çıkarıldı. Kamu çalışanlarına yapılan yüzde 30’luk zam oranı ve aile yardım ödeneği dâhil en düşük memur maaşı 11 bin 837 TL’ye denk geldi.

Türk- İş’e göre açlık sınırının 8 bin 130 liraya, yoksulluk sınırının 26 bin 481 TL’ye yükseldiği bugünlerde, milyonlarca memurun maaşı yoksulluk sınırının altında kaldı. Kamu çalışanlarına yapılan zam oranının ardından pek çok sendika ve konfederasyondan tepkiler yükseldi ve kamu çalışanlarından eylem kararı geldi.

MEMURLAR İŞ BIRAKIYOR

Milyonlarca memuru doğrudan ilgilendiren yüzde 30’luk zamma karşı memur konfederasyonları yarın (12 Ocak) iş bırakacaklarını duyurdu. İş bırakma eylemine, Anadolu Konfederasyonu, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Çalışanlar Birliği Sendikalar Konfederasyonu, Yurt Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu ve Şehit Gazi-Sen Konfederasyonu katılacak.

‘200 BİNE YAKIN MEMUR İŞ BIRAKACAK’

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret belirlenmesi adına "uyarı” niteliği taşıyan iş bırakma eylemi düzenleyeceklerini, yüzdelik dilimlerle zam yapılmasını istemediklerini belirtti. Bunun yanı sıra sendikalar için getirilen yüzde 2 barajına ve vergi dilimine karşı da iş bırakacaklarını ifade eden Balık, şunları kaydetti:

"Yüzdelik dilimle yapılan her zam düşük maaşlıyı düşük, yüksek maaşlıyı yüksek etkiliyor. Alım gücüne herhangi bir katkısı olmuyor. Yoksulluk sınırı bugün 26 bin lira. Ortalama memur maaşı 10 bin lira, bunu yüzde 100 arttırsanız bile 20 bin lira eder, bu da yoksulluk sınırının altında kalır. Biz yeniden bir ücretlendirme talep ediyoruz. Hükümet eğer bununla ilgili bir çalışma yapmazsa bu eylemler giderek artacaktır. 200 bin civarında memur iş bırakacak. Maaşa yüzde 30 zam yaptılar ama her şeye peşi sıra zam geldi, kısa süre içinde bu durum da çekilmez hale geldi.”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık

‘TEK BAŞINA BİZİM NASIL YAŞAMAMIZ GEREKTİĞİNE KARAR VERİYOR’

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi ise açıklanan enflasyon verilerinin gerçek hayattan kopuk olduğunu, memur ve emeklilerin harcama kalemlerinin yüzde 100’ün üzerine denk düştüğünü, yüzde 30’luk zammın “bahşiş” olarak verildiğini ifade etti. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2 milyon emeklinin yoksulluğa mahkûm edildiğini söyleyen Çivi, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımız tek başına bizim nasıl yaşamamız gerektiğine karar veriyor. Kural yok, usul yok, sözleşme yok, enflasyon farkı konmuş. Sonrasında ‘bahşişler’ veriliyor. Biz ne kadar ‘bahşiş’ verecekler kestiremiyoruz. Kamu çalışanlarının hak ve emeğinin karşılığı değil. Çalışanlar ve emekliler borçla yaşıyorlar. Memurlar borçlarını karşılamak için emekli oluyor ama ikramiyesi bile borçlarını ödemeye yetmiyor. Biz anti-demokratik olan yüzde 2 barajının kaldırılmasını, vergi diliminin tüm çalışanlar açısından yüzde 15’le sabitlenmesini istiyoruz. Çalışanların tepkilerine ve feryatlarına uygun olarak iş bırakma kararı aldık.”

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi
‘ADALETSİZLİĞİN TARAFI OLMAK İSTEMİYORUZ’

Eğitimde Çalışanlar Birliği Sendikası Genel Başkanı Cihan Demirkol, memur zammına uygulanan yüzde 30 oranının yükseltilmesini talep ettiklerini, eğitim alanında çalışanların sorunlarına çözüm istediklerini ifade etti. Milyonlarca insanın alım gücünün arttırılması gerektiğini belirten Demirkol, şunları ifade etti:

Eğitimde Çalışanlar Birliği Sendikası Genel Başkanı Cihan Demirkol

“Memurlar tayin isteyerek başka illerde yaşamaya çalışıyor. Bugün bir kamu çalışanı emekli olsa dahi ev alamıyor. Devletin işveren olduğu bir alanda yüzde 30 zam yapıldı. Adaletsizliğin tarafı olmak istemiyoruz. Kamu çalışanları, eğitim çalışanları için sahada olmayı tercih ettik. Bugün açıklanan ekonomik veriler tabanda insanlara yansımıyor. Gıda fiyatlarında, akaryakıt fiyatlarında artış çok yüksek... Vergi dilimindeki adaletsizliğe ve yüzde 2 baraj dayatmasına karşı da ses yükselteceğiz.”