Mera alanı Diyanet’e devredildi: '500 metre ileride cami var' tepkisi
Kumlukalan Köyü’nde köylünün ortak kullandığı mera alanı, Bursa Büyükşehir Meclis onayıyla müftülüğe devredildi. CHP’liler alanın müftülüğe verilmesine tepki gösterdi.
Pelin Akdemir
BURSA - Gürsu’nun Kumlukalan Köyü’nde yer alan üç parsellik mera alanı, Bursa Büyükşehir’in Meclis onayıyla Diyanet’e devredildi. Mera alanının Diyanet’e tahsis edilmesine CHP’liler ve köylüler '500 metre ileride cami var' diyerek tepki gösterdi.
‘KURAN KURSUNU DOLDURSUNLAR ÖNCE’
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Mart’ta yaptığı meclis toplantısında, Kumlukalan Köyü’nde devlet hazinesine ait üç parselin 'ibadet alanı' olarak kullanımı için Diyanet’e tahsis edilmesi AK Partililerin oy çokluğuyla kabul edildi. Karara, CHP ve İYİ Parti grubu 'ret' oyu verdi. CHP Gürsu İlçe Başkanı Haşim Öztürk, köylünün kullanımında olan alanın, bir kuruma tahsis edilmesine karşı olduklarını söyledi.
Tahsis edilen alanın etrafında köylülerin meyve bahçeleri ve tarım arazileri yer alıyor. Meranın 'ibadet alanı' olarak devrine karşı olduğunu söyleyen bir köylü “500 metre ileride cami ve Kur'an kursumuz var. Tek bir talebesi yok” dedi.
‘MERA ALANLARININ YAPILAŞMASINA KARŞIYIZ’
Alanın hemen yanında bulunan Karesi Tekstil’i örnek gösteren CHP’li Belediye Meclis Üyesi Osman Ayradilli, “Karesi Tekstil 110 bin metrekare kapalı kaçak alanı var. İmar affı aldı ama kaçak yapıldı. Çıban gibi, ur gibi büyüyecek imar alanları, sonra kanser edecek etrafını” diye konuştu. Ayradilli, Gürsu’da müftülüğün birçok yeri varken ovada tarım ve mera alanlarını azaltacak şekilde bir uygulamanın olmasına karşı çıktıklarını söyledi.
CHP Gürsu İlçe Başkanı Haşim Öztürk de verilen kararın yanlış olduğunu, “Tarım ve mera alanlarının farklı amaçlarla kullanılmasına, yapılaşmaya açılmasına karşıyız. Orada yaşayan köylünün ortak kullanımında olan bir yerin bir kuruma tahsisini doğru bulmuyoruz. Biz ret oyu veriyoruz ama mecliste çoğunluk AKP’de olduğu için geçiriyorlar” sözleriyle aktardı.
‘EĞİTİM ALANI OLARAK İSTESEK KARŞI ÇIKILIR’
Öztürk, “Biz, bu alanın eğitim alanı olarak tahsis edilmesine dair bir önerge versek ‘mera alanı’ denilerek karşı çıkılır. İş, müftülük üzerinden olunca Büyükşehir’den geçiyor. Uygulamada mera alanı olan yer müftülüğe geçiyor ama müftülük ondan sonra nasıl bir karar alacak, o alanı nasıl kullanacak belli değil” dedi.
Tarım ve mera alanlarının peyderpey yapılaşmaya açılarak ovaların yok edildiğini söyleyen Öztürk, “Burası mera alanı olarak köylünün ortak kullanımındayken şimdi bir kuruma tahsis edilmiş. Köyde böyle bir ihtiyaç da yok. Sadece Kumlukalan’da değil Karahıdır Köyü’nde taş ocaklarının olduğu bölgede de yapılaşma sürüyor” ifadelerini kullandı. (DUVAR)