Meral Danış Beştaş: Kürt sorunu yurttaşlar arasında denkliğin olmamasıdır

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, partisinin oy oranının yüzde 15'in üzerinde olduğunu söyledi. Beştaş, "Kürtler ve Türkler birbirine düşman değil. Bu çok değerli bir şey" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kısa Dalga'dan Kemal Göktaş'ın podcast programına konuk oldu. Beştaş, "Kürt sorunu nedir Meral Hanım? Erdoğan ve Bahçeli 'Kürt sorunu yoktur' diyor. Erdoğan, 'Biz bu sorunu çözdük' diyor. Neyi çözdü ve hakikaten zor bir soru ama aynı zamanda çok kolay bir soru: Sizce nedir diyeyim? Siz bir Kürt sorununun varlığını ileri sürüyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi: 

"Kürt sorunu yoktur diyen, Kürt sorununu çözdük diyenler aslında sorunun ne kadar büyük olduğunu ilan etmiş oluyorlar. Kürt sorunu Türkiye'de yurttaşlar arasında eşit ve özgürlük açısından bir denkliğin olmamasıdır, eşitliğin olmamasıdır, ayrımcılığın vücut bulmasıdır. Kürtlerin bu topraklarda sürekli öteki olarak algılandığı bir tarihsel arka planımız var. Bu ülkede mesela mevsimlik tarım işçilerinin Kürtlerden oluşması tesadüf değil. Ya da Ağrı'nın ekonomide en son sırada, gelişmişlikte son sırada olması normal bir görüntü değil. Normal değil derken yani eşitler arası bir denklik yok. Ya da işte benim vekili olduğum Siirt'te, işsizlik ve yoksulluğun diğer illere göre, hatta aşılama oranının, hatta ölüm oranlarının yüksek olmasının sebebinin de bölgeler arası farklılıktan, ayrımcı politikalardan kaynaklandığını çok iyi biliyoruz. Bilmekten ziyade bunu yaşıyoruz. Yani bizim çocuklarımız hala anadillerinde eğitim göremiyorlar, hala anadillerini konuşabilmek için bile kurslara (gitmek zorunda kalıyorlar), devletin olanaklarından faydalanamıyorlar. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olanlar atanmıyor. 2 kişi atanmış mesela. Bu sorun nedir diye sorarsanız çok uzun yanıtlamak lazım. Kürtler bu ülkenin asli unsuru. Burası kendi vatanımız, ben de bir Kürt kadınıyım aynı zamanda, ortak vatanımız burası. Biz demokratik koşullarda bu topraklarda özgürce ve eşit haklarla yaşamak istiyoruz. Yani Kemal Göktaş'ın ne hakkı varsa bir fazlasını istemiyoruz. Ekstradan, farklı bir hak  istemiyoruz. Bunun olmadığını, objektif bakabilen herkes çok rahatlıkla görebilir. Yani Kürt meselesine şu yaklaşım da çok can yakıcıdır: 'Aa benim komşularım da Kürt, aa benim çok iyi Kürt arkadaşlarım var. Aa ne kadar güzel Türkçe konuşuyorsunuz, Kürt olduğunuza emin misiniz?' falan gibi... Yani bunlar bile aslında, normal sosyal hayatımızda nasıl bir bakış açısının maalesef on yıllardır şekillendiğini, tekrar tekrar üretildiğini ortaya koyuyor."

Bahçeli'nin 'Bölücü kebapçılar' açıklamasına bir anlam veremediğini belirten Beştaş, anketlerde yüzde 11 civarı gözüken HDP'nin oy oranının yüzde 15'in üzerinde olduğunu söyledi. 

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ'IN SÖYLEŞİSİNİ OKUMAK İÇİN

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ'IN SÖYLEŞİSİNİ DİNLEMEK İÇİN