Merkel'den mutasyon alarmı: Bunu ciddiye alın yoksa üçüncü dalga gelir

Avrupa'da, korona virüsünün geçirdiği mutasyon nedeniyle alarm yaşanıyor. AB üyesi ülkelerin liderleri, eskisinden daha hızlı yayılan varyantların kontrol altına alınması konusunda bu akşam bir video konferansla biraraya gelecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise "Üçüncü bir dalgayı önlemek için bunu ciddiye almamız gerekiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakanı Angela Merkel, korona virüsünün Avrupa'da geçirdiği mutasyonun üçüncü dalgaya yol açabileceği uyarısında bulundu. Merkel, daha hızlı yayılan yeni varyantın ciddiye alınması için Almanlara çağrıda bulundu.

Basın toplantısında konuşan Merkel, "Virüsün mutasyon geçirmesi bir tehdit. Bulgular, mutasyona uğrayan virüsün bir yıldır görülenden çok daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor ve İngiltere ile İrlanda'daki enfeksiyonlarda saldırgan bir artış yaşanmasının sebebi de bu" diye konuştu.

"Bu durum pandemiyi kontrol altına almayı daha zor hale getiriyor" diyen Merkel, Almanya'da sokağa çıkma kısıtlamalarının iki hafta uzatılması kararını bu temelde savunarak "Sizleri bunu ciddiye almaya çağırıyorum. Yoksa üçüncü bir dalgayı önlemek zor olacak" ifadelerini kullandı.

Merkel, yeni varyantın Almanya'da henüz hakim virüs haline gelmediğini de belirterek, "Yine de mutasyon tehdidini çok ciddiye almalıyız. Bu mutasyonun yayılmasını olabildiğince yavaşlatmalıyız. Bu tehdidin bizi vurmasını, yani enfeksiyonlarda saldırgan bir artış yaşanmasını bekleyemeyiz. Bu, üçüncü bir dalgayı engellemek için çok geç kalınmış demektir" dedi. 

Merkel bununla birlikte, mRNA aşılarının virüsün yeni varyantlarına karşı hızla adapte edilebileceğini vurgulayarak, "Kış zor geçecek ama aşılar bize pandemiden çıkış yolunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

'PROF. UĞUR ŞAHİN VE EŞİNİN TEK BOŞ GÜNÜ YOK'

Aşı kampanyasını mümkün olduğu kadar hızlandırma güvencesi veren Merkel, şirketlerden söz verilen aşıların sağlanması durumunda yaz sonunda herkese aşı imkanı sunabileceklerini söyledi.

Hükümet olarak aşı üretim tesisi işletmediklerini, bundan dolayı ne kadar aşı dozu üretileceği konusunda bir garanti veremeyeceğini kaydeden Merkel ancak aşıların üretilmesi için şirketlere destek verdiklerini anlattı.

 Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci tarafından kurulan Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in bir üretim şirketi olmadığını ifade eden Merkel, BioNTech'in bu konuda Amerikan ilaç firması Pfizer ile iş birliği yapmasının akıllı bir adım olduğunu belirtti.

BioNTech’in geliştirdiği aşının Pfizer tesislerinde üretildiğine işaret eden Merkel, “BioNTech aşıyı geliştirdi. Bu şimdi bizim aşımız gibi davranılıyor. BioNTech Pfizer ile çalışıyor. Pfizer uluslararası bir firma. Uluslararası piyasada iş yapan her firma bir bölgeyi tercih etmez.” şeklinde konuştu.

Merkel, “Sabırsızlığı anlıyorum. BioNTech’i eleştirmek için bir sebep görmüyorum. Burada gece gündüz çalışan insanlar var. Prof. Şahin ve eşi ile görüştüm. Tek boş günleri yok. Şahin 24 Ocak 2020’de bir pandeminin geldiğini gördü ve tüm araştırma faaliyetlerini bir günden diğer güne değiştirdi. Bundan faydalanıyoruz bugün. Burada niye mızmızlanıyoruz? Avrupa Birliği burada yapabileceğini yaptı.” dedi.

TOPLANTIDA SEYAHAT KISITLAMALARI ELE ALINACAK

Almanya Başbakanı'nın mutasyon uyarısı, AB liderlerinin bu akşam ortak strateji için yapacağı toplantının öncesine denk geldi. AB liderleri bu akşam düzenlenecek video konferansta, mutasyona uğrayıp daha hızlı yayıldığı tespit edilen virüs varyantlarının kontrol altına alınması için ortak adımları değerlendirecek.

Toplantıda, varyantların sistematik gen analizlerinin yapılması, bu virüsün görüldüğü bölgelerin listelerinin incelenmesi ve olası seyahat kısıtlamaları ele alınacak. (DIŞ HABERLER)