'Merkelizm'in sonu: Avrupalılara göre Almanya'nın yıldızı sönüyor

Avrupa'da hatırı sayılır bir kesimin, Angela Merkel'in görevi bırakmasıyla Almanya'nın gücünün azalmasını beklediği saptandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Başbakanı Angela Merkel 26 Eylül'de düzenlenecek federal seçimlerde 16 yıl sonra görevini bırakmaya hazırlanırken, Avrupa'da hatırı sayılır bir kesimin 'Almanya için en iyisinin geçmişte kaldığına' inandığı ortaya çıktı. Saygın düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin (ECFR) 12 Avrupa ülkesinde yaptığı ankete göre, Avrupalılar kıtanın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın gücünün Merkel sonrasında azalacağına inanıyor. 

Anket, Almanya'nın yanı sıra Hollanda, İspanya, Portekiz, Danimarka, Macaristan, İsveç, İtalya, Polonya, Avusturya, Fransa ve Bulgaristan'da yapıldı.

EN KÖTÜMSER OLANLAR ALMANLAR

Ankete katılanların yüzde 34'ü, Almanya için en iyi dönemin geride kaldığı yönünde görüş bildirdi. Merkel sonrası için en kötümser olanlar ise Almanların kendileri çıktı. Buna göre, ankete katılan Almanların yüzde 52'si ülkelerinin gücünün azalmakta olduğunu söyledi. Avusturya, Macaristan, Polonya, İtalya, Hollanda, Fransa, Bulgaristan ve Danimarka'da da yüzde 50'nin üzerinde katılımcı aynı yönde görüş verdi. İspanya'daki katılımcıların büyük kısmı Almanya'nın 'altın çağını' şu an yaşadığını belirtirken, ülkeninen iyi zamanlarını gelecekte yaşayacağını düşünenlerin oranı en yüksek Bulgaristan ve Macaristan'da çıktı.

LİDERLİK ROLÜ DEVAM EDER Mİ?

Almanların Merkel sonrası dönemde ülkelerinin kilit alanlarda Avrupa Birliği'ne (AB) liderlik etme becerisine güvenmediği belirtildi. Almanların ülkelerinin AB'ye ciddi anlamda liderlik edebileceğini düşündüğü tek alan, demokrasi ve insan hakları oldu. Ankete Almanya'dan katılanların sadece 20'si ülkelerinin savunma ve güvenlik alanında, yüzde 31'i de ekonomik meselelerde lider rolü oynayabileceğini söyledi. Avrupalılar arasında Almanya'nın liderlik becerisine güven bu oranlarının daha yüksek çıkması dikkat çekti. Buna göre, Avrupalıların yüzde 29'u savunma konusunda, yüzde 37'si de mali konularda Berlin'in liderliğine güveniyor.  

'BERLİN'E DUYULAN GÜVEN AZALABİLİR'

ECFR'nin analizinde, "Merkel'in yokluğunda, eğer yeni hükümet Merkelizm'in ötesine geçen inandırıcı bir strateji uygulamazsa, Almanya'nın AB'deki liderlik rolü ciddi ölçüde zayıflayacaktır. Eğer çok sayıda Avrupalı Almanya'nın yıldızının sönmekte olduğuna inanırsa, bu durum Berlin'e duydukları güveni azaltabilir. Bu kişilerin Merkel'in Almanya'sına yönelik olumlu yaklaşımları büyük ölçüde, Avrupa'daki zorlu ekonomik koşullara rağmen ülkenin son 20 yıldaki istikrarlı ekonomik büyümesi ve düşük işsizlik oranları ile ilgili görünüyor" denildi.

MİLLİYETÇİLİK ENDİŞESİ DÜŞÜK

Araştırmada, Almanların Merkel sonrasında milliyetçiliğin yükselmesinden endişe etmediği de saptandı. Buna göre, Almanya'da böyle bir risk görenlerin oranı yüzde 19. Diğer ülkelerde ise Almanya'da milliyetçiliğin yükselmesinden endişe duyanların oranı yüzde 27 çıktı.

'AB LİDERLİĞİ'NDE MACRON'A FARK ATTI

Öte yandan, ankette Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un olası AB Konseyi Başkanlığı için tercihler de soruldu. Merkel'in Macron'u ankete katılan ülkelerin Fransa dahil tamamında sollaması dikkat çekti. Buna göre, Avrupa çapındaki katılımcıların yüzde 41'i Merkel'i Konsey başkanı olarak görmek istediklerini söylerken, Macron'un oranı yüzde 14'te kaldı. Merkel'e olası başkanlık için Hollanda'da yüzde 58, İspanya'da yüzde 57, Portekiz'de yüzde 52, Danimarka'da yüzde 46, Fransa'da yüzde 32 oranında destek çıktı. Macron'un kendi ülkesindeki destek oranı bile yüzde 20'de kaldı.

ECFR'nin analizinde, "Avrupa'nın liderlik ve koruma için yüzünü ABD'ye çevirdiği günler geride kaldı. AB'nin şu an ihtiyacı olan şey, birliğin değerleri için sesini yükseltecek ve dünyadaki yerini savunacak, vizyoner bir Almanya" denildi. (DIŞ HABERLER)