Merkez Bankası açıkladı: Döviz mevduatları neden artıyor?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası araştırmacıları, döviz mevduatındaki artışla ilgili analiz yayınladı.
DUVAR - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yer alan "Mevduat Tercihleri ve Kur Korumalı Mevduat Gelişmeleri" başlıklı analizde, döviz mevduatındaki artışın nedenleri açıklandı.
Analiz, nisan ve mayıs aylarında hızlanan TL'ye dönüşün yerini temmuz ve ağustos aylarında yeniden döviz mevduatına bırakmasının ardından geldi.
Analize göre, KKM çıkışının yabancı paraya dönüşmesi ve cari fazla döneminde elde edilen döviz gelirlerinin döviz tevdiat hesaplarında değerlendirilmesi artışta etkili oldu.
Analizde, artışın nedenleriyle ilgili şunlar kaydedildi:
"Yabancı para mevduat bakiyesi 210 milyar dolardan haziran başında 190 milyar dolara kadar geriledi. Bu dönemde gerçek ve tüzel kişi lira mevduat payı güçlü bir artış gösterdi. Temmuz ve ağustos aylarında lira payındaki artış gerçek kişiler için yavaşlamakla birlikte devam ediyor. Lira payı tarihsel ortalamalara (yüzde 60) yaklaştıkça bu eğilimin yavaşlaması beklenen bir durum.
Öte yandan, tarihsel ortalamaların (yüzde 49) üzerine çıkan tüzel kişi lira payı istikrarlı bir patika izliyor. Lira tercihlerinin güçlenerek devam ettiği bir ortamda, yabancı para mevduattaki artışın arkasındaki nedenlerden biri yaz aylarında cari fazla verilmesidir. Ekonominin cari fazla verdiği yaz aylarında şirketler döviz tevdiat hesaplarını mevsimsel olarak artırabiliyorlar. Yabancı para mevduat hesaplarındaki artışı sürükleyen bir diğer önemli faktör ise atılan politika adımlarıyla hızlanarak devam eden KKM'den çıkış süreci."