Merkez Bankası Başkanlığına Naci Ağbal atandı

16 ay önce Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Murat Uysal görevden alındı. Uysal'ın yerine eski Maliye Bakanı, Cumhurbaskanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 16 ay önce atadığı Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ı görevden aldı. Uysal'ın yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı.

Murat Uysal, Erdoğan'ın görevden aldığı ikinci Merkez Bankası Başkanı oldu. Murat Uysal'dan önceki Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, faiz indirimi konusunda ters düştüğü Erdoğan tarafından, 6 Temmuz 2019'da görevden alınmıştı.

Çetinkaya, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nun 28. maddesindeki güvenceye rağmen Cumhurbaşkanı kararnamesi ile görevden alınan ilk başkan olurken, yerine 'Erdoğan'ın beklentisine paralel bir şekilde düşük faiz politikasına yakın' bulunan Uysal atanmıştı. Uysal'ın göreve gelmesinin ardından ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi yüzde 19,75'e indirilmişti.

Murat Uysal, Merkez Bankası Başkanlığı'na atandığında dolar kuru 5.60, euro ise 6.30’du. Görevinden alındığında ise dolar 8.51, euro 10.1 kuruş seviyesindeyken döviz kurları da bu kararın ardından güne yüzde 2 seviyesinde artışla başladı.

Naci Ağbal'dan boşalan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevine İbrahim Şenel atandı.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyeliğine de Nihat Zeybekci atandı.

NACİ AĞBAL KİMDİR?

7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçiminde AK Parti Bayburt Milletvekili olarak TBMM'ye giren Ağbal, 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçiminde de yine Bayburt'tan milletvekili seçildi. Ağbal, AK Parti MKYK üyeliği ile MYK üyesi olarak Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 64. Hükümette Maliye Bakanı olarak görev aldı. 65. Hükümette tekrar Maliye Bakanı olarak atandı. (HABER MERKEZİ)