Merkez Bankası döviz rezervi için bankalara el attı

Merkez Bankası (MB), döviz hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı. MB bu kararla, döviz ve altın rezervinde 3,9 milyar dolarlık artış beklediğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Döviz hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranlarındaki değişikliğe ilişkin açıklama yaptı. Merkez, zorunlu karşılık düzenlemesi ile Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 13,9 milyar lira, döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,4 milyar dolar artmasının beklendiğini duyurdu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gidildiği ifade edildi.

TEMMUZDA DA ORAN ARTIRILMIŞTI

1 Temmuz'da Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranının yüzde 20'den yüzde 10'a düşürüldüğü, döviz cinsinden mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarının da tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırıldığı anımsatılan açıklamada, şöyle denildi:

"Ayrıca, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanının sonlandırılacağı da ilan edilmişti. Bu çerçevede, söz konusu imkan 1 Ekim 2021 tesis tarihinde yüzde 10'dan sıfıra düşürülerek sonlandırılacak olup, aynı tarihte yürürlüğe girmek üzere yabancı para mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına karar verilmiştir. Alınan bu kararla birlikte, 1 Ekim 2021 itibarıyla Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 13,9 milyar lira, döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,4 milyar dolar karşılığı tutarında artması beklenmektedir." 

FAİZ İNDİRİMİ HAZIRLIĞI MI?

Ekonomi uzmanları ise söz konusu düzenlemenin, bankalar eliyle Merkez Bankası rezervini yükseltme amacını taşıdığını, aynı zamanda bir faiz indirimi hazırlığı da olabileceğini söyledi.

Teknik analist Tunç Satıroğlu "Dolar/TL tarafında gidişat belli. Zorunlu karşılık düzenlemesini faiz indirimine hazırlık olarak değerlendiriyorum. Rezerv opsiyon mekanizmasını sadeleştirmek için yapılmış olduğunu düşünmüyorum. Eğer bir sadeleşme ihtiyacı olsaydı bu kadar beklenmez daha önce yapılırdı" dedi.

İktisatçı, öğretim üyesi Yalçın Karatepe ise "Döviz tevdiat hesaplarının zorunlu karşılık oranı 2 puan artırılarak yüzde 23’e çıkarılmış. Rezervler 128 milyara doğru adım adım… Yakında duyarsınız 'işte 128 milyar dolar burada' diye :)" yorumunu yaptı.

(AA/EKONOMİ SERVİSİ)