Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını yükseltti

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarını yeniden düzenledi. Mahfi Eğilmez "TCMB, banka kredilerini sınırlayarak para politikasını sıkılaştırma yolunda yeni bir adım attı" yorumunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, TL zorunlu karşılık oranlarının tüm vadelerde 200 baz puan arttığını duyurdu. Karara göre, yurtdışı banka mevduatları ve katılım fonları hariç 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonları için zorunlu karşılık oranı yüzde 3 oldu. 1 yıla kadar vadeliler için oran yüzde 4 olurken, vadesi 6 aya kadar olanlar için ise oran yüzde 6 oldu.

Zorunlu karşılık oranları yurtdışı bankaların dahil olduğu mevduat ve katılım fonlarında 1 yıla kadar yüzde 8, 3 yıla kadar vadelilerde yüzde 5,5, 3 yıldan uzun vadelilerde yüzde 3 olarak değişti.

Bloomberg HT'nin haberinde yer alan bilgide, "ekonomistlere göre, piyasalara 600 milyar TL veren TCMB, para politikasında sıkılığın dozunu artırmak için piyasadan biraz daha TL çekmek istemiş olabilir" yorumuna yer verildi. 

Kararda ayrıca zorunlu karşılıkların tesis edilmesine ilişkin maddede de düzenlemeye gidildi. Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların en fazla yüzde 20'si, 1 katsayısı ile çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden dolar ve/veya euro cinsinden bloke hesaplarda tesis edilebilecek. Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların en fazla yüzde 15'i, 1,6 katsayısı ile çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden standart altın cinsinden bloke hesaplarda tesis edilebilecek.

MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Kararın ardınan TCMB'nin internet sitesinde basın açıklaması yapıldı. Zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişikliklerle Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 25 milyar TL artmasının, döviz ve altın cinsinden toplam zorunlu karşılık tesislerinin ise 500 milyon dolar azalmasının öngörüldüğünü açıkandı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklama şöyle:

"2021 yılı Para ve Kur Politikası metninde zorunlu karşılık oranlarının fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda sade bir çerçevede parasal duruşu ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyici bir araç olarak kullanılacağı belirtilmiştir.

Bu çerçevede;

🔸Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde ve yükümlülük türlerinde 200 baz puan artırılmasına,
🔸Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürülmesine,
🔸Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının yüzde 20’den yüzde 15’e düşürülmesine
karar verilmiştir.

Yapılan bu değişikliklerle, rezerv opsiyon kullanım oranlarının kalan dilimler için aynı seviyede kalması halinde, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 25 milyar TL artması, buna karşın döviz ve altın cinsinden toplam zorunlu karşılık tesislerinin 0,5 milyar ABD doları tutarında azalması öngörülmektedir.

Ek olarak, Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranı 150 baz puan artırılarak yüzde 13,5 olarak belirlenmiştir.

Söz konusu değişiklikler, tesisi 5 Mart 2021 tarihinde başlayacak olan 19 Şubat 2021 yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır."

Kararı yorumlayan iktisatçı Mahfi Eğilmez sosyal medya hesabından paylaştı mesajda "TCMB zorunlu karşılık oranlarını yükseltti. Ortalama mevduat vadesini temsil eden 3 aya kadar vadeli mevduatın zorunlu karşılık oranı yüzde 6'dan yüzde 8'e yükseldi. TCMB, banka kredilerini sınırlayarak para politikasını sıkılaştırma yolunda yeni bir adım attı" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)