Mersin Demokrasi Platformu: Nefret söylemi saldırıyı besliyor
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, son süreçte yaşanan ırkçı saldırılara dikkat çekerek nefret söylemi ve ötekileştiren dilin saldırıları körüklediğini belirtti.
Burcu Özkaya Günaydın
DUVAR - Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Ankara, Afyon, Antalya ve en son Konya’daki ırkçı saldırılara basın açıklaması ile tepki gösterdi. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamayı platform adına İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu adına Eş Başkan Hakkı Demir yaptı.
‘KONYA BİR ARADA YAŞAMA SALDIRIDIR’
Türkiye’de, nefret söyleminin giderek artması ve bu nefret söyleminin yarattığı, tetiklediği ırkçı ve ayrımcı saldırıların çok tehlikeli boyutlara ulaştığını söyleyen Hakkı Demir, nefret söyleminin Ankara, Afyon, Antalya, Konya gibi saldırılarla son bulduğunu vurguladı. Konya’daki katliamın bir arada yaşama kültürüne, insanlığa, değerlere saldırı anlamına da geldiğini belirten Demir, bir evin tüm bireylerini öldürüp, evi ateşe verecek vicdansızlığı, acımasızlığı ülkedeki ötekileştirici nefret söyleminin beslediğini, cezasızlık politikasından da güç aldıklarına dikkat çekti. Sivas, Roboski, Suruç, Ankara Gar katliamını yapanların da ortaya çıkarılıp cezalandırılmadığını hatırlatan Hakkı Demir, “İşte ırkçı ve faşist yapılar bu cezasızlık politikasından güç alıyor” dedi.
‘YANGINLARI KÜRTLER YAPIYOR ALGISI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILDI’
Türkiye’nin dört bir yanında yanan ormanların söndürülmesi ve tüm toplumun birlik içinde seferber edilmesi gerekirken, orman yangınları üzerinden bir başka ötekileştirme yaratıldığına vurgu yapan Demir, şunları aktardı: “Orman yangınlarını Kürtlerin çıkardığına dair kirli, tehlikeli, provakatif bir algı toplumun bilinçaltına yerleştirilmeye çalışıldı. Manavgat’ta siviller araçları kontrol etmeye, yangın söndürmeye koşan insanları bile doğum yerlerine bakarak linç etmeye çalıştı. Yine bu söylemlerden kendine görev çıkaran ırkçı gruplar, Kürtlerin ölümü hak ettiğine dair düşüncelerini sosyal medya üzerinden yaymaya çalıştı.”
‘İHD OLARAK OLAĞANLAŞAN IRKÇILIĞA HEP DİKKAT ÇEKTİK’
İHD olarak, Türkiye’de yayılan ve olağanlaşmaya devam eden ırkçılığa dikkat çekmek için defalarca açıklamalarda bulunduklarını belirten Demir, İHD’nin 22 Eylül 2020 tarihli “Türkiye’de Nefret Suçları ve Son Dönemde Yaşanan Irkçı Saldırılar Özel Raporu”na göre 2020 yılının ilk sekiz buçuk ayında sadece İHD tespitlerine göre 14 ırkçı saldırı olayında 3’ü Suriyeli çocuk olmak üzere 7 kişi öldürüldüğünü, en az 32 kişinin de yaralandığını; 2010 yılından bu yana ise 280 ırkçı saldırıda 15 kişinin öldürüldüğünü ve 1097 kişinin de yaralandığına dikkat çekti. En büyük görevin siyasi partilere düştüğünü söyleyen Demir, siyasi partilerin seçmenleri arasında çatışmayı, düşmanlığı değil köprü kuran, birleştiren noktada yer alması gerektiğine vurgu yaptı.