Mersin'de orman yangını: 'Riskli bir yangınla karşı karşıyayız'

Mersin'de çıkan orman yangınıyla ilgili açıklama yapan Mersin Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, "Riskli bir yangınla karşı karşıyayız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin'in Aydıncık ilçesinde çıkan orman yangını nedeniyle bölgedeki 50 ev boşaltıldı. Osmaniye'de kent merkezinde evleri tehdit eden orman yangını kontrol altına alınırken, yangınla ilgili 4 kişi gözaltına alındı. Yangınlarla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bugün itibarıyla 20 yangın çıkmış durumda. 18'i kontrol altında" dedi. 

Mersin'in Aydıncık ilçesine bağlı Pembecik Mahallesi'ndeki kızılçam ormanında yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye yönlendirilen 3 uçak, 11 helikopter, 86 arazöz, 450 personel ile yangına müdahale ediliyor.

Yangının etrafını sardığı bazı evler, tedbir amacıyla boşaltıldı. Şiddetli rüzgar nedeniyle farklı noktalara sıçrayan yangın, iki muz serası ve bir mezarlığın da etrafını sardı.

Rüzgar nedeniyle ekipler, yangına müdahale etmekte güçlük çekiyor.

Mersin Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, yangını söndürme çalışmalarında çok sayıda ekibin görev aldığını aktardı.

Yangının çıkış nedeninin henüz netleştirilmediğini belirten Akduman, şunları söyledi:

"Riskli bir yangınla karşı karşıyayız. Yangının etkisi artıyor. Çevre illerden de takviye ekipler yönlendirilmiş durumda. Ekiplerimiz yangını söndürmek için büyük bir mücadele veriyor. Bölgedeki bir evde yaşayan vatandaşlar, alevlerin riski nedeniyle tedbir amaçlı tahliye edildi. Ekiplerimiz, alevlerin eve ulaşmaması için çevresinde sulama yapıyor. Havadan ve karadan müdahalemiz sürüyor." (MERSİN/AA)

OSMANİYE'DEKİ YANGINLA İLGİLİ 4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Osmaniye şehir merkezinde bulunan Osmaniye Devlet Hastanesi civarındaki ormanlık alanda da yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye sevk edilen söndürme helikopteri ve çok sayıda ekip müdahale ederek yangını kontrol altına aldı.

Yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi nedeniyle çevredeki bazı binalar tedbir amacıyla boşaltıldı. Dumandan etkilenen bazı itfaiye görevlilerine sağlık ekipleri müdahale etti. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Gazetecilere açıklama yapan Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, serası olan bir vatandaşın spiral makinesiyle çalışırken kıvılcım yayması sonucu yangının çıktığını ifade etti.

Yılmaz, “Tabii ki çok üzgünüz yangın nedeniyle, yanan ormanımız nedeniyle. Tek tesellimiz can kaybı olmaması. Evlere gelecekti, orası da kontrol altına alındı hamdolsun” dedi.

Osmaniye Emniyet Müdürü Ahmet Selçuk Okumuş, yangınla ilgili çalışma başlattıklarını ve 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Okumuş, "Yangınla ilgili 4 zanlı gözaltına alındı. İlk tespitlere göre zanlıların terör bağlantısının olmadığı anlaşıldı" diye konuştu.

PAKDEMİRLİ: 20 YANGINDAN 18'İ KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aydıncık'taki yangın bölgesinde incelemede bulundu. İncelemelerinin ardından gazetecilere yangınlarla ilgili bilgi veren Pakdemirli, "Bugün itibarıyla 20 yangın çıkmış durumda. 18'i kontrol altında. Çok yeni bir yangın var. Muğla'nın Bodrum ilçesindeki Yalıkavak'ta bir yangın çıktı. Şu anda bu yangınla alakalı olarak da ekiplerimizi sevk ettik" diye konuştu.

Osmaniye'de çıkan yangına da değinen Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Bugün, ayrıca Osmaniye'de yerleşim yerlerini tehdit eden bir yangın vardı. Bunun kontrol altında olduğunu ifade etmek isterim. Bu 20 yangının haricinde 7 tane de ekstradan kırsal yangına müdahale edildi. Bugün sabah 08.40 itibarıyla Mersin'in Aydıncık ilçesi Pembecik Mahallesi'nde çıkan yangınımıza ilk 15 dakika sonrasında hemen müdahalemiz yapıldı. Elbette çıkış sebebi hala şu an kolluk kuvvetleri tarafından araştırılıyor ama muhtemel insan kaynaklı bir sebebi olacağını arkadaşlarımız düşünüyor."

"Yangın, 650 hektar kadar alanı etkilemiş vaziyette" diyen Pakdemirli, "Hepsinin yandığını söylemek tabii ki mümkün değil. Yangın atlamalı bir şekilde devam ediyor. Sıcaklığın çok yüksek, nemin çok düşük olduğu ve rüzgarın da yer yer 50 kilometre atakla saldırdığı bir noktadayız. Bu anlamda da sabah saatlerinde elbette küçük olarak başlayan yangın büyüdü. Yangında can ve mal kaybımız yok. Yerleşim yerlerinde herhangi bir tehdit bulunmamaktadır. Sabah saatlerinde yalnız Pembecik Mahallesi'nde 50 evi tedbir olarak boşaltmış bulunuyoruz." (AA)