Mesai sonrası hasta kabulüne tepki: Fazla çalışma normalleştiriliyor
Sağlık Bakanı Koca, hekimin mesai sonrası isteğe bağlı hasta kabul edebileceğini duyurdu. Sağlıkçılar, "Hekimi tükenmiş halde mesai dışına hazırlıyorsunuz, fazla çalışma normalleştiriliyor" dedi.
Nur Kaplan
ANKARA – Sağlık Bakanlığı’nın duyurduğu "Beyaz Reform" ek ödeme yönetmeliğiyle birlikte geçen ay yürürlüğe girdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ek ödeme yönetmeliği ile sağlık çalışanları için bir reform gerçekleştirildiğini ifade etse de hekimler ve sağlık çalışanları iş güvencesi ve özlük hakları bakımından aynı görüşte değil.
Bakanı Fahrettin Koca, Beyaz Reform kapsamında, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınan hekim randevuları arasında en az 10 dakika olmasının zorunlu olduğunu, mesai sonrası hekim isteğine bağlı hasta kabulünün başladığını ve yedek randevu sisteminin açıldığını duyurdu.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya ve Ankara Tabip Odası Başkanı Muharrem Baytemür, Bakan Koca’nın açıkladığı yeni sistem ile hekimlerin karşılaşabileceği sorunları anlattı.
'MESAİ DIŞI ÇALIŞMA KALICI HALE GELECEK'
Ankara Tabip Odası Başkanı Muharrem Baytemür hem sağlık hizmetinin hem de insani açıdan acil olmayan muayenelerin gündüz yapılması gerektiğini, Bakan Koca’nın açıkladığı mesai dışındaki muayenelerin fazla çalıştırmayı normalleştirmek anlamına geldiğini ifade etti. Yapılan düzenlemeyle mesai dışı çalışmanın kalıcı hale geleceğini ve sözleşmeli çalışmanın zorunlu olacağını söyleyen Baytemür, şöyle devam etti:
"Hekimler devlet memuru statüsünde. Bu sistemle cumartesi günleri çalışma da başlayacak. Ayrıca daha çok hastalık üzerinden kurgu yapmak doğru değil. Ülkeyi yönetenler daha sağlıklı bir toplum için vatandaşların daha az hastalanması için çaba sarf etmeli. Ama hastalığa, hastaneye randevuya teşvik ediliyor. Bazı hastalar sürekli gidiyor ama iyileşemiyor çünkü yeterince zaman ayrılamıyor. Bir hastaya ayrılacak zaman Dünya Sağlık Örgütü’ne göre asgari 20 dakikadır. 1. basamağı güçlendirmediğiniz sürece bu sorunları çözemezsiniz, problemlerin büyük bölümü 1. basamakta çözülür."
'HEKİMLER BİR SONRAKİ AY NE KADAR PARA ALACAĞINI BİLMİYOR'
Hekimlerin mesai dışı çalışmaya sıcak bakmayacağını söyleyen Baytemür, sağlık sisteminde yaşanan sorunlar dolayısıyla hekimlerin maaşlarında da sürekli bir değişiklik olduğunu ifade etti. Baytemür, "Alınan ücretin üstüne çıkmak için performans yapmanız lazım. Fakat o ay aynı performansı yapsanız bile para her zaman aynı değil. Geçen ay aynı performansı yapan bir arkadaşımız 4 bin lira az aldı. Bakanlığın ayırdığı pay düşüyor. İnsanlar bir sonraki ay kaç para alacağını bilemez haldeler" diye konuştu.
‘SAĞLIK EMEKÇİLERİ KENDİLERİ DAHİ RANDEVU ALAMIYOR’
SES Ankara Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya’ya göre hayata geçirilen düzenlemeyle mesai içinde var olan ağır çalışma koşulları, mesai dışına taşarak hekimlerin 'posasından' yararlanma politikası anlamına geliyor. Hekimlerin yalnızca MHRS üzerinden değil, dışarıdan gelen hastalara da bakmak zorunda olduğunu söyleyen Yalçınkaya, bu düzenlemeyle doktorların nitelikli hizmet sunmasının engelleneceğini, hastaların da sağlık talebinin karşılanamayacağı ifade etti. Yalçınkaya, şunları dile getirdi:
"Hekimlerin gelirlerinde çok ciddi azalma var. Bakanlık bunu 'Beyaz Reform’ ile giderdiğini ifade ediyor ama teşvik kapsamında gideriyor, yani bir işe teşvik ederek. Hem sağlık emekçilerinde yılgınlık hem de sağlık sistemine ilişkin memnuniyetsizlik var. Sağlık emekçileri kendileri dahi randevu alamıyor. Bakanlık, ülke seçime giderken halkın 'sağlığa erişemedim' diyerek sandığa gitmesini istemiyor. Akşam da olsa, sabah da olsa halkın sağlığa erişimindeki sorunun gün yüzüne çıkmasını istemiyor. Bu yüzden ‘Daha fazla MHRS açın, daha fazla mesai dışı ameliyat yapın' diyor."
'HASTANIN DURUMU ACİLSE AYAKTAN TEDAVİ OLMAK ZORUNDA KALIYOR’
Sağlık Bakanı Koca, her 100 kişiden ortalama 30 hastanın randevuya gelmediğini söyleyerek "Gelmeyeceğiz randevuyu iptal edin" dedi. Koca’nın bu ifadelerini değerlendiren Yalçınkaya, “MHRS’ye gelmeyen hastaların temel sebebi ‘canım istemiyor’ değil. Hastalar MHRS’de yakın zamanda boş yer görmüyor, 5-6 gün içinde en yakın randevuyu alıyor, durumu acilse gidip hastaneye ayaktan tedavi olmak zorunda kalıyor" dedi.
‘KENDİ ŞİRKETİNİ DE BÖYLE YÖNETİYORSAN, BATIRIRSIN’
Sağlık sisteminde ‘kaos’un arttığını, hekimler arasında, hekim ve hasta arasında kopuşların yaşandığını ifade eden Yalçınkaya, "Bir insanın çalışması gereken 8 saat. ‘Her 10 dakikada bir hasta bak' diyorsunuz. Hekimi tükenmiş halde mesai dışına hazırlıyorsunuz. Bakan Koca’ya sormak lazım. Sen kendi özel hastanende bir hastaya 5 dakika muayene yapsan o hastanın memnuniyetini sağlayabilir misin? Ya da 5 dakikada bir muayene yapabiliyor musun? Kendi şirketini de böyle yönetiyorsan, batırırsın" diye konuştu.