MESEM'e vaazlı destek: Müftülük çırak arayacak

Antalya Müftülüğü, patronların talebi doğrultusunda çocukların çıraklık okullarına kaydedilmesi için camilerden çağrı yapmaya karar verdi.

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya İl Müftülüğü sanayi esnafının talebi doğrultusunda camilerde çıraklık okullarının 'reklamının' yapılması için karar aldı. Buna göre vakit namazları öncesinde cemaate Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında çocukların işçi olarak çalışmasının avantajları anlatılacak. 

MEHMET ÖZTÜRK: 600-700 ÇIRAĞA İHTİYACIMIZ VAR

DHA'nın haberine göre Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, çıraklık okulundan mezun olan öğrencilerin eskiden olduğu gibi ortaokul mezunu olarak değil, lise diploması alacaklarının vatandaşa anlatılması için İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya'dan destek istedi. Mehmet Öztürk, “İş alanlarında çok büyük teknik eleman sıkıntısı var. Yetişmiş teknik elemana ihtiyaç var. Akdeniz Sanayi Sitesi'nde 2 bin 500 işletmemiz, 1000 civarı çırağımız var. Genelde otomobil tamiri ve elektrik elektronik alanına ilgi var. 600-700 civarı çırağa ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

Çıraklık eğitimine başlayanların devlet destekli asgari ücretin 3'te 1'i kadar ücret alacağı ve Akdeniz Sanayi Sitesi içerisindeki yatılı yurtta da barınma ve diğer ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanacağını belirten Başkan Öztürk, “Müftümüze de durumu anlattık. Çocuklarımızın sanayiye yönlendirilmesiyle ilgili destek istedik. Müftümüz Nazif Fethi Yalçınkaya da camilerden vatandaşa bu durumun anlatılacağını söyledi" diye konuştu.

MÜFTÜ YALÇINKAYA: CAMİLERDEN DUYURU YAPACAĞIZ

Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, vatandaşların bu türden konularda zaman zaman haberdar olamama ihtimalini düşünerek camilerden duyuru yapma konusunda destek olacaklarını söyledi. Yalçınkaya, “Konuyu tam olarak bilemeyen vatandaşlarımız çocuklarını çıraklık okuluna göndermek istemiyor. Çocuklarının ortaokul diplomasıyla kalacağını ve lise şartı olması nedeniyle ehliyet dahi alamayacağını düşünüyorlar. Ancak yeni düzenleme ile birlikte artık hem lise diploması alacaklar hem de meslek sahibi olacaklar. Cuma günleri Antalya merkezde 1,5 milyon vatandaş namaz için camilere gidiyor. Hem cuma günleri de hem de vakit namazlarında vaazlarımızda onlara bilgi vereceğiz" dedi. 

İSİG VERİSİ: SADECE 2024'ÜN İLK 7 AYINDA 45 ÇOCUK ÖLDÜ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre sadece 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) kapsamında işçi olarak çalışan, yaşları 14 ile 17 arasında değişen 9 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yine 2024’ün ilk 7 ayında MESEM kapsamında olan ya da olmayan işlerde en az 45 çocuk iş cinayetlerinde öldü.

 

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)