Metal sektöründe toplu sözleşme masası kızıştı: 2 bin işçi grevde
Metal işçileri MESS ile anlaşamadı. 2 yıllık süreci kapsayan sözleşme için MESS yüzde 36,5 teklif etti, işçiler ise yüzde 125 istiyor. Anlaşma olmayınca grev kararlarına yenileri eklendi.
İSTANBUL – Toplu sözleşme döneminde olan metal işçileri, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) yüzde 36.5'lik teklifini kabul etmedi. Birleşik Metal İş Sendikası, 4’ü MESS üyesi olan ve trafo sektöründe bulunan GridSolutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik, Arıtaş Kriyojenik ve Green Transfo fabrikalarındaki grevine devam ederken, 3 fabrikada daha greve çıkma kararı aldı. Grev kararı yaklaşık 2 bin işçiyi doğrudan ilgilendiriyor.
Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, işveren tarafının kardan ödün vermemeye çalıştığını ifade ederek, taleplerini karşılayabilecek kazancın elde edildiğini bildiklerini söyledi. Atar, pazarlık masasında yüzde 125 zam talep ettiklerini belirtti.
‘GAYRETİMİZ GEÇMİŞ KAYIPLARIN DA TELAFİ EDİLMESİ’
Hitachi işletmesinin Kartal, Tuzla, Dilovası ve Dudullu'daki fabrikalarında 4 Aralık’ta başlayan grev, 8 gündür devam ediyor. Metal iş kolundaki işçiler yalnızca İstanbul’da değil, Balıkesir Gönen’de bulunan Arıtaş Kriyojenik fabrikasında da 19 Aralık’ta greve çıkacak. Böylece 9 fabrikada 2 bin işçi greve çıkmış olacak.
Özkan Atar, Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonu düşürmek için emekçilerin gerçek ücretlerini düşürülmesinin hedeflendiğini kaydederek şöyle konuştu: “Ücret artışlarını, toplu sözleşmeleri, asgari ücreti baskılayarak programı uygulamaya çalışıyorlar. Bizim bildiğimiz IMF politikalarına benzer bir yöntem izleniyor. Geçmişte de var gücümüzle mücadele etmiştik. Son 3 yıldır uygulanan ekonomi politikası sonucunda gerçek ücretler ciddi anlamda düştü. Toplu sözleşme olmayan yerlerde zaten şartlar daha kötü. Geçmiş kayıplarımızın da telafi edilmesi, önümüzdeki 2 yıllık süreci de kotaracak bir sözleşme yapma gayretimiz var. Bugüne kadar ki müzakerelerle işverenle bunu çözemedik.”
‘TARİHSEL KARLAR ELDE ETTİLER’
Gebze ve Balıkesir Gönen’de de greve çıkacaklarını sözlerine ekleyen Atar, önceki toplu sözleşme süreçlerinden bugünün farkını şöyle anlattı: “İşveren daha katı davranıyor. İşverenler 2021-2023 arasında tarihsel karlar elde etti. Aynı zamanda emekçilerin ulusal gelirden aldıkları pay da Cumhuriyet tarihinin en adaletsiz dönemi oldu. Döviz fiyatının seyrinde de işverenler rahatsızlıklarını ifade ediyorlar. Dövizin daha fazla olmasını istiyorlar. Dövizin yükselmesi, hayat pahalılığının artması anlamına geliyor. Şirketlerin şu an kar elde ettiğini açıkça söyleyebiliriz ama hakkımızı vermek istemiyorlar.”
‘MESS PAZARLIĞA ELVERİŞLİ ORTAMI YARATMADI’
Sendika ve işçilerin talebini de açıklayan Atar, ilk 6 ay için yüzde 125 zam istediklerini belirterek, “Diğer 6 aylarda enflasyon artı refah payı düzeyinde taleplerimiz var. Tabi bunlar müzakereye açık. Fakat bugüne kadar MESS, pazarlık için elverişli bir ortam yaratmadı. Türkiye’de işverenler açısından her şeyin çok güzel olduğu dönemde de haklarımızı vermeme konusunda direnç gösteriyorlardı. Kısmi düşüşler olduğu zamanda da aynı tutumu sergiliyorlar. Yani bu genel bir tutum” dedi.