Metin Gürcan için 20 yıl hapis istemi

Casusluk suçlamasıyla tutuklanan DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan hakkında düzenlenen iddianamede 20 yıl hapis cezası istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da, 'siyasal ve askeri casusluk' suçundan tutuklanan DEVA Partisi kurucu üyesi Metin Gürcan hakkında yürütülen soruşturma tamamlanarak, iddianame düzenlendi. İddianamede, Gürcan'ın yabancı devlet görevlileriyle paylaştığı tespit edilen bilgilerin, devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgiler olduğu belirtilerek, 20 yıla kadar hapis talep edildi.

Metin Gürcan, 26 Kasım'da İstanbul'daki evinde gözaltına alındı. Gürcan, soruşturmanın yürütüldüğü Ankara'ya getirilerek, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulandı. Gürcan, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği Ankara Adliyesi’nde çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlanarak, iddianame düzenlendi. İddianamede, Gürcan'ın yabancı devlet görevlileriyle paylaştığı tespit edilen bilgilerin, devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerden olduğu vurgulandı. Teknik ve fiziki takip ile de Gürcan'ın yabancı devlet görevlileriyle yaptığı görüşmelerin ortaya çıktığı anlatılan iddianamede, bu takiplere ilişkin elde edilen görsellere de yer verildi.

İddianamede, Metin Gürcan'ın ifadesine de yer verildi. Gürcan, ifadesinde, casusluk suçlamalarını kabul etmediğini, emekli olduktan askeri ve jeo-stratejik analizler yaptığını, açık kaynaklardan derlediği analizleri telif karşılığında diplomatlara sunduğunu söyledi. Gürcan, ayrıca uzun yıllar Türk Silahlı Kuvvetleri'nde çalıştığını ve 2019 yılından itibaren talep eden kişi ve kurumlara danışmanlık hizmeti verdiğini ileri sürdü. Danışmanlık hizmetlerini Türkiye ve Türkiye'ye komşu birçok ülkeye ilişkin verdiğini belirten Gürcan, bu kapsamda verdiği bilgilerin herkesin erişimine açık olduğunu, casusluk faaliyeti yürütmediğini ve gizli belgelerin paylaşımını yapmadığını savundu. Gürcan, Ankara'da diplomatlarla düzenli olarak görüştüğünü, kendilerine analizler sunduğunu ve karşılığında para aldığını söyledi.

Metin Gürcan'ın casusluk faaliyetlerine ilişkin olduğu öne sürülen güvenlik kamera kayıtlarından elde edilen fotoğraflar da iddianamede yer aldı. Fotoğraflarda Ankara'da kafede buluştuğu yabancı diplomatla aynı masada görülen Gürcan, başka karede diplomattan içinde para olduğu belirtilen zarfı alırken görüldü. Gürcan’ın, aynı diplomatla başka bir zaman kapalı bir otoparkta görüştüğü ana ilişkin fotoğraf da yer aldı.

İHBARI MİT YAPTI

İddianamede soruşturmanın, Milli İstihbarat Teşkilatı'nca (MİT) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan ihbarla başlatıldığı, Gürcan’ın 1,5 yıl teknik ve fiziki takibe alındığı, bu takip sırasında elde edilen bilgilerin devletin güvenliğini tehdit eden gizli kalması gereken bilgiler olduğunun tespit edildiği savunuldu. İddianameye eklenen MASAK raporuna göre Gürcan'ın, kendilerine bilgi temin ettiği diğer kişilerden banka yoluyla para aldığı ancak yabancı istihbarat elemanlarına danışmanlık yaptığını ve meşru faaliyette bulunduğunu iddia ettiği halde para alışverişini kapalı zarf içinde, özel gizleme yöntemleri kullanarak elden ve nakden aldığı, para transferini banka üzerinden yasal yapmayarak istihbaratçı ve başka biri ile bilgi para değişimini gizlemeye çalıştığı öne sürüldü. Gürcan’ın ifadesinin tamamında sürekli tekrar ettiği, açık kaynaklardan elde ettiği bilgileri analiz ederek para karşılığında raporlaştırıp, teslim ettiği iddiasının 'doğru olmadığının bariz ortada olduğu' kaydedildi.
Bu arada MİT'ten gönderilen bilgi notunda Gürcan'ın "İspanya ve İtalya istihbarat servislerince 2016 yılından itibaren ‘Haber Elemanı’ olarak kullanıldığı" da öne sürüldü. 

'MİLLİ GÜVENLİĞİ İLGİLENDİREN BİLGİLER PAYLAŞTI'

Ayrıca iddianamede, Metin Gürcan’ın Suriye, Libya ve Azerbaycan'daki Türkiye Cumhuriyeti askeri birlikleri hususunda, asker sayıları ve askeri ekipmanı hakkında, milli güvenliği ilgilendiren stratejik bilgiler paylaştığı, S-400 konusunda bilgiler verdiği, bu bilgilerin devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerden olduğu da iddia edildi.

Öte yandan dosyada yer alan bazı bilgilerin devlet sırrı olma nedeniyle Metin Gürcan’la alakalı bazı tespitlerin çok önemli ve gizli bilgiler olması nedeniyle iddianamede yer verilmediği belirtildi. 

İddianamede, elde edilen deliller ışığında Metin Gürcan'ın, Türk Ceza Kanunu'nun 328'inci maddesi gereğince 'siyasal ve askeri casusluk' suçunu işlediğinin sabit olduğu belirtilerek, 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianame, Ankara 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. (DHA)