Metin Kıratlı kimdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı’yı Anayasa Mahkemesi üyeliğine atadı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine atandı. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı olarak kamuda en yüksek devlet memuru haline gelen Metin Kıratlı’nın 2021 yılında üç ayrı kurumdan aylık toplam 84 bin 702 lira maaş aldığı öne sürülmüştü.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Kıratlı'nın 2021'deki aylık net maaşının toplam 84.702 TL olduğunu ifade etmişti:

"CB İdari İşler Başkanlığı'ndan: 22.906TL

Borsa İstanbul YK Üyeliğinden: 24.000TL

YÖK Üyeliğinden: 37.796TL"

Sedat Peker'in iddialarıyla da ismi gündeme gelen Kıratlı adının geçtiği bazı haberler için kaldırma kararı aldırmış, bu haberler arasında kendi X (Twitter) hesabında halen duran bir açıklama da yer almıştı.

Cumhurbaşkanlığı'nın WEB  sitesinde yer alan biyografiye göre AYM'nin yeni üyesi Kıratlı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1990 yılında mezun oldu.

Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü Kamu Diplomasisi Eğitim Programı Goethe Enstitüsünde (Berlin) yabancı dil eğitimi aldı. Daha sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalı Özel Hukuk Tezli Yüksek Lisans Programını bitirdi. Kırıkkale Üniversitesinde doktora eğitimini tamamladı.

Ankara Adliyesinde hâkimlik stajına başlayan Kıratlı; sırasıyla Ulaş Hâkimliği, Çaldıran Hâkimliği, Yalvaç Hâkimliği ve Manavgat Hâkimliği yaptı. 2004 yılında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne atanarak Tetkik Hâkimlik, Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdür olarak görev aldı.

2014 yılında 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesiyle Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevine atandı, 3 Ağustos 2018 tarihinden itibaren de Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı olarak görevlendirildi. 

Kıratlı ayrıca 23 Kasım 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile YÖK Üyeliğine atandı.

 

(HABER MERKEZİ)