Mevcut binaya zemin etüdü yapılabilir mi?
Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, bu soruya 'evet' cevabını veriyor: Bunun için bina kenarlarında en az üç tane sondaj açılarak zeminden numuneler alınır" diyor...
DUVAR - 6 Şubat'taki Maraş merkezli depremlerinin ardından yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı 214 bin bina tespit edildi. Depremlerden sonra, sarsıntılardan etkilenen şehirlerin zeminlerinin kentleşmeye uygun olup olmadığı konusu da tartışılmaya başlandı. Uzmanlar, özellikle Hatay ve Adıyaman'da zeminin alüvyonlu olduğu ve bu bölgelerin tarım arazisi olması gerektiği yönünde açıklamalar yaptı.
Bu nedenle şimdi şehirlerin daha sağlam zeminli bölgelere taşınması gerekliliği daha güçlü bir şekilde gündeme getiriliyor. Bu çalışmaların başında da "zemin etüdü" geliyor. Yani yapıların inşa edileceği zemin inceleniyor. Peki zemin etüdü nasıl gerçekleştiriliyor ve halihazırda mevcut bir binaya zemin etüdü yapılabilir mi?
Haber Global'den Sıdal Utkucu'ya konuşan; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, inşaat yapılacak yerlere sondajlar açılarak zeminden numuneler (karot) alındığını ve bu numunelerin incelenerek zemin birimleri hakkında bilgiler toplandığını söylüyor.
Alan, zemin etüdünün amacına uygun olarak yapılmasının öneminin altını çiziyor. “Zemin araştırmaları bina için farklı, köprü, baraj, tünel gibi yapılar için farklı yapılır” diyen Alan, planlama tamamlandıktan sonra zemin ve temel etüdü raporlarının her bir bina için ayrı ayrı hazırlanması gerektiğini belirtiyor. Alan sözlerine şöyle devam ediyor: