Mevduat faizi yatırımcısına yüzde 30 kaybettirdi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine yılın ilk 6 ayında en fazla kaybettiren yatırım araçları Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve mevduat faizi oldu.
DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu, aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık periyotlar bazında finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını hesapladı. Ortaya çıkan rakamlar, ne dövizin ne de altının enflasyonun hızına yetişemediğini ortaya koydu.
TÜİK'in hesabına göre mayıs ayında aylık en yüksek reel getiri, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,86 oranında dolarda gerçekleşti. Mevduat faizi ise yatırımcısına aylık bazda yüzde 1,8 kaybettirdi. Yurt içi üretici fiyat endeksiyle (ÜFE) indirgendiğindeyse mevduatın reel kaybı yüzde 7,02'yi buldu.
3 aylık dönemde mevduatta TÜFE'den arındırılmış kayıp yüzde 10,53, ÜFE bazında yüzde 18,50 oldu. Bu dönemde BIST 100 endeksi yatırımcısına TÜFE bazında yüzde 4,53 oranında kazandırırken, ÜFE bazında yüzde 4,78 kaybettirdi. DİBS, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,86'yla en fazla kaybettiren yatırım aracı oldu. Dolar TÜFE bazında yüzde 1,12 kaybettirdi.
6 aylık hesaplamaya göre TÜFE ile indirgendiğinde en fazla kaybettiren yatırım aracı yüzde 33,59'la DİBS oldu. DİBS'i yüzde 30,22'yle mevduat faizi takip etti. Bu dönemde en az kaybettiren yatırım aracı yüzde 2,78'le külçe altın oldu. Doların enflasyon karşısındaki kaybı yüzde 4,50 olarak hesaplandı.