Mevzuat değil, denetim sorunlu: Çocuk işçi krizi

İller İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Kemalettin Sakin, TÜİK’in 2019 verilerine göre Türkiye’de 5-17 yaş grubundaki çalışan çocuk sayısının 720 bin olduğunu açıkladı. Sakin, çocuk ve genç işçilerin hangi işlerde çalışabileceğinin de mevzuat ile belirlendiğini belirterek, "Mevzuatta eksiklik yok, belki denetimde, uygulamada eksikliğimiz var” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu başkanlığında toplanan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu, çocuk işçilerin durumunu ele aldı.

'52 BİN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ ÇOCUK VAR'

Komisyonda sunum yapan İller İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Kemalettin Sakin, çocukların genelde kentlerde sanayi ve hizmet sektöründe, kırsal bölgelerde ise mevsimlik tarım işçiliği ve hayvancılıkta çalıştırıldığını kaydetti.

Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) ile verilerin günlük girdiğini ifade eden Sakin, “Şu anda 52 bin 863 veri önceki gün itibarıyla sistemde olan verilerdir. Burada vatandaşlık olarak Türkiye 46 bin, Suriye 5 bin, Irak 115, Afganistan 6 şeklinde toplamda 52 bin civarında mevsimlik tarım işçisi verimiz var, çocuk sayısı bunlar sadece” dedi.

Sakin, çocuk ve genç işçilerin hangi işlerde çalışabileceğinin de mevzuat ile belirlendiğini belirterek, "Mevzuat açısından aslında bizim ülke olarak herhangi bir eksikliğimiz yok. Sadece belki denetimde, uygulamada, tespit çalışmalarında eksikliğimiz var” şeklinde konuştu.

'720 BİN ÇOCUK İŞÇİ'

Çocuk işçiliğinin nedenleri arasında yoksulluğun başı çektiğini işaret eden Sakin, eğitim hizmetlerine erişememe, göç, aile bireylerinde yetişkin olanların iş bulamaması gibi nedenlere de dikkat çekerek şöyle konuştu:

“TÜİK'in 2019 Ekim-Aralık dönemine baktığımızda, yaptığı çalışmada 5-17 yaş grubu arasında toplam 16 milyon 457 bin çocuk olduğu tespiti var. Bu çocuklardan 720 bininin istihdam edildiği tespit edilmiş. Bunların yüzde 45’i hizmetler sektöründe, yüzde 30’u tarım sektöründe, yüzde 20’si de sanayi sektöründe yer alıyor.”

HAKKINDA İŞLEM YAPILAN ÇOCUKLAR

2019 ile 2020 yıllarında haklarında işlem yapılan çocukların istatistiklerini de paylaşan Sakin, “İnsan ticaretiyle ilgili, 2019 ve 2020 yıllarında 8’er tane işlem görmüş. TCK 232’de kötü muameleden 2019’da 954, 2020’de 821 işlem yapılmış. TCK 233’ten de aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali kapsamında 2019’da 8 bin 76, 2020’de de 7 bin 190 kişiye işlem yapılmış. Bunlar, tabii, mağdur çocuk sayıları..." dedi. (DUVAR)