Meyve ve sebzeleri yanlış yıkıyorsunuz: Beslenme uzmanı 'detoks' yöntemini anlattı...
Beslenme uzmanı Jessica Shand, meyve ve sebzeleri yetiştirmek için kullanılan kimyasalların hormon bozukluğuna yol açabileceğini dile getirdi.
DUVAR - Uzmanlar, meyve ve sebzeleri musluk suyu ile yıkamanın 'yeterli olmadığını' söylüyor. Ürünleri yalnızca su ile durulamanın, büyüme ve hasat zamanlarında kullanılan pestisit ile zararlı kimyasallardan arındırmak için doğru bir yöntem olmadığı belirtiliyor.
ABD merkezli Çevresel Çalışma Grubu (Environmental Working Group) tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, taze meyve ve sebzelerin yüzde 75'inin potansiyel olarak zararlı kimyasal kalıntıları içerdiğini ortaya çıkardı. Beslenme uzmanı Jessica Shand ise, bu kimyasallardan uzak durulması için yapılması gerekenleri aktardı...
Shand, meyve ve sebzelerin kabuklarını soymanın zararlı kimyasalları arındırmaya yardımcı olabileceğini söyledi ancak bu yolla lif ve diğer değerli besin maddelerinin de eleneceğine işaret etti. Vogue dergisine konuşan Shand, “Ürünlerde kullanılan endokrin bozucu kimyasallar hormon dengesizliğine yol açabilir" dedi.
Organik ürünlerde bu risklerin azaldığını ancak hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmadığını söyleyen Shand, şu ifadeleri kullandı: "Organik meyve ve sebzelerde toksine maruz kalma riski daha az ancak bu ürünler yine de işleniyor ve kimyasal maddelere maruz kalıyor, bu nedenle yemeden önce her şeyi yıkamak en iyisi."