MGK: İrini Harekâtı'nda yapılan hukuka aykırı uygulamaya karşı gerekli adımlar atılacak

MGK toplantısından sonra yapılan açıklamada, Alman askerlerinin Libya silah sevkiyatını durdurma gerekçesiyle bir Türk gemisinde arama yapmasına tepki gösterildi. Açıklamada, “Irini Harekâtı kapsamında yapılan tek taraflı, uluslararası hukuka ve müttefiklik ilişkilerine tamamen aykırı mezkur uygulamaya karşı her alanda gerekli adımların atılacağı ifade edilmiştir” denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Beştepe'de gerçekleştirildi.

Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada, terörle mücadele konusunda MGK'ye bilgi sunulduğu belirtildi. Açıklamada, “Suriye’deki terör örgütlerinin uluslararası ortamdaki değişimlerden yararlanma çabaları ele alınmış; güney sınırımızda bir terör koridoruna kesinlikle müsaade edilmeyeceği bir kez daha teyit edilmiştir” denildi.

“Kardeş Azerbaycan’ın çeyrek asrı aşkın bir süredir işgal altında bulunan vatan topraklarını geri almasından duyulan memnuniyet ifade edilmiş, yaşanan gelişmeler neticesinde ortaya çıkan jeopolitik durum tüm boyutlarıyla ele alınmıştır” ifadelerine yer verilen açıklama şöyle devam etti:

KIBRIS'TA DAYATMALAR KABUL GÖRMEYECEK: Kıbrıs’taki Türk mevcudiyetini yok sayarak Ada’da iki toplum ve iki devletin varlığını kabul etmemekte ısrar edilmesinin ve tarafların çözümsüzlüğün temelini teşkil eden bu dayatmalarının hiçbir zaman kabul görmeyeceği ve Kıbrıs Türk halkının meşru haklarının savunulmasına devam edileceğinin altı çizilmiştir.

GERİLİMİN SEBEBİ İŞBİRLİĞİNDEN KAÇANLAR: Doğu Akdeniz’deki meselelerin uluslararası hukuk çerçevesinde ve hakkaniyete dayalı olarak çözülmesine yönelik irademizden taviz verilmeyeceğine işaret edilerek yaşanan gerilimlerin sebebinin diyalogdan ve işbirliğinden kaçan taraflar olduğu dile getirilmiştir.

LİBYA'NIN MEŞRU TEMSİLCİLERİNİN YANINDA YER ALACAĞIZ: Libya’da istikrarın sağlanması amacıyla yürütülen faaliyetler ele alınmış, bu minvalde sarf edilen gayretlerin sürdürülerek Libya halkının ve meşru temsilcilerinin yanında yer alınmaya devam edileceği belirtilmiştir.

IRİNİ HAREKÂTI MEŞRU HÜKÜMETE AMBARGOYA DÖNÜŞTÜ: Amacı ve meşruiyeti tartışmalı olan ve zaman içerisinde meşru Libya hükûmetine yönelik aleni bir ambargoya dönüşen “Irini Harekâtı” kapsamında yapılan tek taraflı, uluslararası hukuka ve müttefiklik ilişkilerine tamamen aykırı son müdahale şiddetle kınanmış, mezkur uygulamaya karşı her alanda gerekli adımların atılacağı ifade edilmiştir. (HABER MERKEZİ)