MHP’li Özyavuz: DEDAŞ Urfalı çiftçilerin elektrik sorununu çözmeli
MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz’a göre Urfa'da elektrik kesintileri nedeniyle sık sık protesto gösterileri düzenleyen köylülerin sorununun çözümün tek yolu, DEDAŞ’ın kartlı sisteme geçmesi.
Fatma Keber
URFA – Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), elektrik borcunu ödemedikleri gerekçesiyle köylülerin elektriklerini kesiyor. Elektrik kesintileri nedeniyle ekinlerini sulayamadıklarını söyleyen köylüler, sık sık yol keserek DEDAŞ’ı protesto ediyor.
MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz bölgede yaşanan elektrik kesintilerini mecliste gündeme getiren isimlerden biri. Özyavuz ile Şanlıurfa’da yaşanan elektrik kesintilerini ve bu sorunun nasıl çözüleceğini konuştuk.
Uzun zamandır bu konuyu çözmek için çaba gösteriyorsunuz. Bölgede elektrik kesintileri neden bu kadar uzun sürüyor. Hatta bazı mahallelerin elektriği tamamen kesik. Sebebi nedir?
Elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçilerimiz var. Fakat borçlardan dolayı enerji hattını kullanan tüm çiftçilerimizin enerjileri kesiliyor. Birkaç kişi yüzünden tüm çiftçileri mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. DEDAŞ yüzde 40 kayıp enerjiyi bahane ederek, Şanlıurfa’ya yatırım yapmıyor. Şanlıurfa’da artık enerji kaybı yüzde 20’lere düşmüş. Zaten bu rakam da hatların eski olmasından dolayı kaybolan bir enerji. DEDAŞ artık bu bahaneleri bırakarak, gerekli yatırımları Şanlıurfa’ya yapmalı. Şu anda bölgede planlanan elektrik kesintileri var. Bazı bölgelerde 9 saat, bazı bölgelerde 4 saat kesiliyor. Bu kesintiler yapılacaksa bile her bölgede eşit bir şekilde yapılmalı. Bunun da acilen düzeltilmesi gerekiyor. Son olarak şunu ifade etmek gerekirse DEDAŞ, Şanlıurfa’da acilen bu adımları atmalı. Yoksa bu enerji sorunu çözülemez.
‘EN BÜYÜK SUÇLU DEDAŞ’
Köylülerin tepkisi daha çok bu nedenle mi?
500 çiftçinin 400’ü elektrik parasını ödeyememiş. Sen geri kalan 100 çiftçinin de suyunu kesemezsin. Sorun sadece sulama nedeniyle de çıkmıyor. İnsanların yaşam hakkı var. Solunum cihazına bağlı hastanın hakkı var, vebali var. Eğer siz bir bölgede 10 saat elektriği keserseniz orada hayatı durduruyorsunuz. 21. yüzyılda biz su medeniyettir diyoruz ama insanların su kullanımı engelleniyor. Orada vatandaşlar içme suyunu da kuyulardan enerji ile çekiyor. Bunda en büyük suçlu DEDAŞ . Neden DEDAŞ? Çünkü DEDAŞ, bu işe bir çözüm bulabilir. Parasını ödeyen vatandaşla, ödemeyen vatandaşı bir tutamazsın. Örnek vereyim, ben Urfa, Yenişehir'de ikamet ediyorum. Yenişehir Mahallesi'nde İbrahim Özyavuz olarak ben evimin elektriğini ödeyemiyorsam, DEDAŞ’ın apartmanın tümünün elektriğini kesmeye hakkı var mıdır? O zaman Yenişehir Mahallesi’nde kesemiyorsan Harran’ın, Viranşehir’in, Ceylanpınar’ın, Siverek’in, Hilvan’ın, Halfeti’nin, Bozova’nın, Suruç’un, Akçakale’nin, Birecik’in bir mahallesinin de kesemez. Böyle bir hakkı yok, suç bireyseldir.
‘15 EYLÜL’E KADAR SULANMASI GEREKEN TARIM ALANLARI VAR’
Şu anda acil olarak yapılması gerekenler neler? Siz nasıl bir çözüm öneriyorsunuz?
DEDAŞ Genel müdürü Yaşar Arvasi ile DEDAŞ’ın CEO’su Mehmet Atalay ile görüşme yaptım. Bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini belirttim. Özellikle diğer illerde kartlı sistemin artık Şanlıurfa’da da uygulanması gerektiğini kendilerine ilettim. DEDAŞ’ın, Şanlıurfa’da bu adımı acilen atması gerekiyor. Öncelikle 15 Eylül’e kadar sulanması gereken tarım alanları var. DEDAŞ, bu çiftçilerin, bu alanlarını sulayabilmesi için elektriği kısa bir süreliğine açmalı. Bu tarlalarda motorlarla çekilen kuyu suyu kullanıyor. Eğer kısa sürede sulanmaz ise çiftçilerin ürünleri tarlada kalacak. Çiftçilerin borçları yapılandırılır. Bir kısmını ödeyenlerin suyu açılır. Daha sonra ise uzun vadeli bir çözüm gerekiyor.
‘DEDAŞ SÜREKLİ AYNI ŞEYİN ARKASINA SIĞINMAMALI’
Sizin kartlı sistem öneriniz vardı.
DEDAŞ artık teknolojiyi kullansın. İnsanları mağdur etmesin. Urfa’dan gidip Konya’da, Kayseri’de arazi alan çiftçilerimiz var. DEDAŞ gidip o çiftçilere sorsun. Orada sorun yaşanmıyorsa, Urfa’da bu sorun neden yaşanıyor? Doğalgazda, elektrikte ve suda bazı uygulamalar var. Bu uygulamalar şu anda tarımda da kullanılıyor. Çiftçi gidiyor 10 bin TL’lik yükleme yapıyor, götürüp cihazına takıyor, o harcama bittiği zaman hemen sizi ikaz ediyor, hatta bir miktar da kredi kullandırıyor. Çiftçi kredinin de bittiğini görünce tekrar gidip alıyor ve o şekilde ürünü yetiştiriyor. Bunu yapan çiftçi, kaçak elektrik iddiasından da kurtulmuş oluyor. Şirket sürekli Urfa’da kaçak elektrik düzeyinin yüksek olduğundan bahsediyor. Ben buna inanmıyorum. 2006 yılından bu yana özelleştirilmiş bir enerji dağıtım şirketi var. Bu dağıtım şirketi sürekli aynı şeyin arkasına sığınmamalı. 10-15 yılda bu sorunu çözemediysen o zaman sorunu çiftçide değil, kendinde görmelisin. Bizim insanımız da çok çabuk öğreniyor, kendini geliştiriyor. Dolaysıyla DEDAŞ bir kampanya başlatmalı. Bir taraftan da teknik destek vermeli. Kartlı sisteme geçerse hem çiftçi olarak biz rahatlarız, hem DEDAŞ parasını zamanında alır, hem de valilik, jandarma, emniyet bu işle uğraşmak yerine kendi asli görevleri ile ilgilenirler.