MHP’li Yıldız: Dezenformasyonla mücadele enstrümanları çeşitlendi, insanlık kötüye doğru gitmez
AK Parti ve MHP’nin sosyal medyaya yönelik “Dezenformasyonla Mücadele Kanunu” adını verdiği çalışmanın mayıs ayı içinde Meclis’e sunulması bekleniyor. MHP’li Feti Yıldız, teklif hakkında konuştu.
ANKARA – AK Parti’nin hazırlıklarını sürdürdüğü sosyal medya yasasına hız verildi. MHP’nin de katıldığı çalışmanın Meclis tatile girmeden yasalaşması hedefleniyor. MHP adına çalışma grubunda yer alan Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Kanun teklifi ile Türk milletinin dezenformasyondan korunması amaçlanmaktadır. Düşünce ve ifade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın gizliliği ve reşit olmayanlar korunurken çocuklara ve gençlere daha güvenli, daha özgür bir internet ortamı sağlanacaktır" dedi.
İktidarın yaklaşık 8 aydır üzerinde çalıştığı sosyal medya düzenlemesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçtiğimiz hafta bir araya geldiği iftar buluşmasının ardından hız verildi. Yaklaşık 69 maddeden oluşan taslak üzerinde AK Parti’de Grup Başkanvekili Mahir Ünal bir süredir çalışıyordu. MHP lideri Devlet Bahçeli de partisinin Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ı görevlendirdi. İlk toplantısını bu hafta yapan heyetin bayramdan sonra çalışmaları sürdürüp teklifi mayıs ayı bitmeden Meclis Başkanlığı'na sunması bekleniyor.
AK PARTİ ‘ÖRNEĞİMİZ AB’ DİYOR
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal "Dezenformasyonla Mücadele Yasası" olarak nitelendirdikleri çalışma için verdiği röportajda "AB'nin üzerinde anlaşma sağladığı Dijital Hizmetler Yasası'nı olduğu gibi kendi yasamıza aktaracağız" dedi. Ünal’ın işaret ettiği bu çalışmaya göre AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi Facebook, Twitter gibi dijital platformların içeriklerinin kullanıcılar için daha güvenli olmasını sağlayacak düzenlemede anlaştı. Bu konuda yansıyan haberlere göre, çevrimiçi platformların yasa dışı ve zararlı içerikle ilgili sorumlulukları artırılacak. Gerçek hayatta yasa dışı olanın internet ortamında da yasa dışı olması gerektiği ilkesi esas alınacak. İnternet kullanıcılarının temel hakları daha iyi korunacak. Dijital platformlarda dezenformasyon önlenecek ve platformların algoritmalarının şeffaflığı artırılacak. Ancak söz konusu bu yasanın yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nin resmi onayı gerekiyor.
Üzerinde çalışılan teklifte internet medyası ile ilgili de düzenleme yer alacak. İnternet medyasının basın kanununda tanımlanması ile bu sektörde çalışanlar basın kartı alabilecek, basın ilan kurumunca dağıtılan ilanları alabilecek.
MHP’Lİ YILDIZ: DAHA GÜVENLİ, DAHA ÖZGÜR BİR İNTERNET ORTAMI SAĞLANACAK
Çalışmaya MHP adına katılan Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız üzerinde çalıştıkları teklif için, "Kanun teklifi ile Türk milletinin dezenformasyondan korunması amaçlanmaktadır. Düşünce ve ifade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın gizliliği ve reşit olmayanlar korunurken çocuklara ve gençlere daha güvenli, daha özgür bir internet ortamı sağlanacaktır. Mahir Ünal Bey’in ifade ettiği gibi, gerçek hayatta yasa dışı olan internet ortamında da yasa dışı olacaktır" değerlendirmesi yaptı.
MHP’li Yıldız söz konusu düzenlemenin muhalefetin sesini kısmaya dönük olduğu eleştirilerine karşı çıktı, "Kişinin insana, dünyaya bakışı esasen, ahlakının günlük hayata doğrudan yansımasıdır. Kesad-ı ahlak olanların sansür geliyor hezeyanları bizi şaşırtmadı. Dijital medyanın yaygınlaşması yalanın, yanlış bilginin yayılımını artırmıştır. Ancak ulusal ve uluslararası alanda dezenformasyonla mücadele enstrümanları çeşitlenmiştir. İnsanlık kötüye doğru gitmez" yanıtı verdi.