Miçotakis Madrid'deki NATO toplantısına Türkiye dosyası sunacak

Yunanistan basınında çıkan haberlere göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis Türkiye'yle Ege Denizi'nde yaşanan gerginliği Madrid'de yapılacak NATO zirvesine taşıyacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan hükümeti Türkiye'yle gerginliği Avrupa Birliği’nin (AB) gündemine taşıyor. Atina’daki son bilgiler, Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki son gelişmelerin AB tarafından ele alınacağı ve konunun cuma günü Başbakan Kiryakos Miçotakis’in Kıbrıs’a
gerçekleştireceği ziyaret esnasında masaya yatırılacağını gösteriyor.

CNN Yunanistan’ın son haberine göre, Ankara'nın "Meriç merkezli retorik saldırganlığı, iletişim tuzakları ve sahte haberler" içeren hamleleri Madrid'de 29 Haziran'da yapılacak NATO zirvesine taşınacak. Habere göre, Yunanistan hükümeti "Türkiye'nin davranış şeklinin Avrupa Konseyi tarafından izlenmesi için de harekete geçti".

NATO TOPLANTISINDA DOSYA SUNACAK

Habere, göre Atina, “Ankara'nın yasadışı ve saldırgan eylemlerini içeren bir dosyayı, 28 Haziran'da Madrid'de NATO üyesi ülkelerin liderlerinin toplantısında kanıtlarıyla beraber gündeme getirecek”.

Atina’daki son bilgilere göre Miçotakis “Ankara'nın Berlin'in açık mesajlarına meydan okumak suretiyle Avrupa müktesebatına ve uluslararası hukuka uymaması meselesinin Avrupa Konseyi Zirvesi sonuçlarına bir referans olarak eklemlenmesi" amacıyla da harekete geçti. Söz konusu çaba çerçevesinde Atina, Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki gerginliğin “son derece ciddi bir Avrupa-Türkiye sorunu” olduğu mesajı verecek.

MİÇOTAKİS KIBRIS'A GİDİYOR

Yunanistan Başbakanı ayrıca, cuma günü Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret çerçevesinde de Ankara’ya ve AB’ye dönük önemli mesajlar vermesi bekleniyor.

Miçotakis’in Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile planlanan toplantısı, Avrupalı liderlerin 23 ve 24 Haziran'daki toplantısı göz önüne alındığında koordine edici bir karaktere sahip olacak.

Kıbrıs’ın güneyindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, 17 Haziran Cuma günü saat 11.00'de Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Miçotakis’i kabul edecek.

Açıklamada, görüşmenin gündeminde, “Türkiye'nin çitlerle çevrili Mağusa bölgesindeki provokasyonları, Türkiye'nin hem Yunanistan'a hem de Kıbrıs'a yönelik kabul edilemez, kışkırtıcı tutumu ve Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümüne katkısını teşvik eden pozisyonlar" yer alacak.

Ayrıca, Ukrayna ile ilgili son gelişmeler ve savaşın yansımaları da görüşmede ele alınacak.