Microsoft'a Filistinlilerin hesaplarını kapatma suçlaması

İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'deki yakınlarıyla iletişim kurmak için de Microsoft'un hizmetlerini kullanan yurtdışında yaşayan Filistinliler, şirketin hesaplarını kapattığını söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları Ekim 2023'ten bu yana devam ederken, ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft'un yurtdışında yaşayan Filistinlilerin hesaplarını 'haksız bir şekilde' kapattığı iddia edildi. BBC'ye konuşan Filistinliler kendilerine herhangi bir uyarı yapılmadan hesaplarının kapatıldığını, bunun kendileri için büyük öneme sahip çevrimiçi hizmetlere erişimlerinin kesilmesi demek olduğunu anlattı. Buna göre, hesapları kapatılanlar banka hesapları ve iş tekliflerine erişemiyor, Gazze'deki yakınlarıyla sınırlı iletişim yollarından biri olan Skype programını da kullanamıyor.

'ÇEVRİMİÇİ HAYATIMI ÖLDÜRDÜLER'

Microsoft, söz konusu kişilerin hizmet şartlarını ihlal ettiğini söylerken hesapları kapatılan Filistinliler bu iddiayı reddetti. Suudi Arabistan'da yaşayan Eiad Hametto isimli bir Filistinli, yaşadıklarını, "Çevrimiçi hayatımı öldürdüler. Yaklaşık 20 yıldır kullandığım e-posta hesabımı askıya aldılar; bu hesap, tüm işime bağlıydı" sözleriyle anlattı. Hametto, Skype'a olan erişiminin kesilmesinin ise ailesi için büyük bir darbe olduğunu anlattı. 

İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde internet sık sık kesiliyor, standart çevrimiçi arama yöntemi de oldukça pahalı oluyor. Skype'a abone olmak ise Gazze'deki cep telefonlarını daha hesaplı bir şekilde aramayı mümkün kılıyor. Bu sebeple, bu yöntem pek çok Filistinli için büyük önem teşkil ediyor. BBC'ye açıklamada bulunan bazı kişiler, Hamas ile bağlantıları olduğunun düşünüldüğünden şüphe duyduklarını, ancak bunun doğru olmadığını söyledi. Hametto da Hamas'la bağlantısı olmadığını kaydetti. 

'BİZ AİLELERİMİZİN DURUMUNU KONTROL ETMEK İSTEYEN SİVİLLERİZ'

Hametto, konuya ilişkin olarak, "Biz sadece ailelerimizin durumunu kontrol etmek isteyen, siyasi arka planı olmayan sivilleriz" ifadelerini kullandı. Microsoft ise Hamas'la bağlantı şüphesiyle hesapları kapatıp kapatmadığı yönündeki soruya doğrudan yanıt vermedi. Bir şirket sözcüsü, arama yapılan ya da aramanın yapılacağı bölgeye bağlı olarak çağrı ya da kullanıcıların engellendiği bilgisini verdi. Sözcüsü, "Skype'ta engelleme işlemi, dolandırıcılık faaliyeti şüphesiyle bağlantılı olarak yapılabiliyor" diye konuştu.

Nisan ayında BBC'ye konuşan, ABD'de yaşayan Salah Elsadi de hesabından 'atıldığını' anlatmış, Microsoft Hotmail hesabına bağlı hiçbir hizmetten yararlanamadığını belirtmişti. 15 yıldır hesabı olduğunu söyleyen Elsadi, "Beni şartlarını ihlal ettiğimi söyleyerek engellediler. Ne şartı? Yaklaşık 50 tane form doldurdum, onları pek çok kez aradım" demişti. Khalid Obaied de artık Microsoft'a güvenmediğini belirterek, telefon görüşmesi yapmak için paket satın aldığını, ardından 10 gün sonra hiçbir sebep olmadan engellendiğini belirtmiş, "Bu, sadece benim Gazze'yi arayan bir Filistinli olduğum için yaşandığı anlamına geliyor" demişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)