Midyat’ta katledilen Rasho’nun defnedilmesi için ailesi bekleniyor

Midyat’ta öldürülen Êzidî kadın Baran Hasan Rasho’nun cenazesini Avrupa’daki ailesi teslim alacak. Avukat Seher Acay, cenazenin Êzidî geleneklerine uygun defnedilmesini sağlayacaklarını söyledi.

Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org
Google Haberlere Abone ol

MARDİN - Mardin’in Midyat ilçesine bağlı kırsal Şenköy Mahallesi’nde Baran Hasan Rasho adlı Êzidî kadın, 7 Ağustos’ta Serkan Ö. (25) isimli erkek tarafından ateşli silahla katledildi.

Serkan Ö.

Rasho olay yerinde ölürken, kaçan Serkan Ö. ilçe girişindeki polis kontrol noktasında gözaltına alındı. Serkan Ö. daha sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından “kasten öldürme” suçuyla tutuklandı.

Cenaze otopsi yapılmak üzere Mardin Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, Rasho'nun IŞİD katliamından kaçan Êzidî kadınlardan olduğu ve ailesinin Avrupa'da olduğu öğrenildi.

‘BU BİR KADIN CİNAYETİDİR’

Olayın bir kadın cinayeti olduğu tespitini yapan Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi, ilk günden harekete geçerek olayın takipçisi oldu.

Av. Seher Acay

Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Seher Acay, vaka bildirimi üzerine Midyat Başsavcılığı ile iletişime geçtiklerini söyledi. Acay, Başsavcılıktan aldıkları bilgileri, “Midyat ilçesinde geniş bir soruşturma başlatıldığı bilgisine ulaşıldı” diye paylaşırken, “Merkezimizce işbu vaka hem kadın cinayeti hem de uluslararası koruma altında olan kişinin öldürülmesi olarak geniş bir değerlendirmeye tabi tutulmaktadır” dedi.

AİLE CENAZEYİ TESLİM ALACAK

Kadına karşı her türlü şiddetin karşısında durduklarını ve olayın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirten Acay, Rasho’nun Avrupa’daki ailesiyle görüştüklerini de aktardı. Acay, "Rasho’nun Avrupa’daki ailesine ulaştık. Aile cenazeyi teslim almak istiyor ancak vize almakta zorluk çekiyorlar. Ailenin vize alabilmesi için de gerekli çalışmayı yürütüyoruz" diye konuştu.

ÊZİDÎ GELENEKLERİNE GÖRE DEFNEDİLECEK

Rasho’nun 1 buçuk yaşında bir çocuğunun olduğunu hatırlatan Acay, çocuğun Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nde olduğunu kaydetti. Bebeğin de Rasho’nun ailesi tarafından alınmak istendiğini belirten avukat Acay, “Rasho’nun babası bebeği almak istiyor. Bu konuda yasal işlemlerin yapılması için gerekli görüşmeleri yapıyoruz” dedi.

Acay, Midyat Cumhuriyet Savcılığı ile iletişim halinde olduklarını söyledi ve “Rasho’nun Êzidî geleneklerine uygun şekilde defnedilmesi için de girişimlerde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.