Migros Esenyurt deposunda işçilere 'işten atıldınız' mesajı gönderildi
Esenyurt Migros deposunda yüzde 8 ücret zammına karşı iş bırakan işçilerin 100'den fazlasına işten atıldıkları bildirildi. İşveren işçileri 'iş hukukunu bozmak'la suçladı.
DUVAR - Migros'un Esenyurt'taki deposunda çalışan 400 işçi, 3 şubat günü şirketin açıkladığı yüzde 8'lik zamma karşı iş bıraktı. İşçilerin çalıştığı depoda yaptıkları iş bırakma eylemine karşı şirket, işçilerin "iş hukukunu bozdukları" gerekçesiyle 120’den fazla işçiye işten atıldıklarını bildirdi.
Esenyurt’taki Migros depo işçileri 3 Şubat tarihinden beri kendilerine dayatılan yüzde 8’lik zamma karşı iş bırakma eylemi yapıyor. Şirket ise önce işçileri işten atmakla tehdit etti bugün de eyleme devam eden çok sayıda işçinin işine mesajla son verdi.
Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri (DGD-SEN) Sendikası Genel Başkanı Neslihan Acar, Esenyurt deposundaki 400 işçiye mesajlar gelmeye başladığını söyledi. “Net bir sayı yok şu anda çünkü mesajlar gelmeye devam ediyor” diyen Acar, “Patron işten atmakla ve depoyu kapatmakla tehdit ediyor. İşçiler de içeriye kapandı çıkmıyorlar. Şu an hepsi atılmamışsa bile yarın mutlaka atılmaları gerçekleştirilecek. Sabah depo yönetimi işçilerden taleplerini istedi. ‘Bize taleplerinizi yazılı olarak bildirin’ dediler. İşçiler de hazırladı. Bu sırada yönetim taleplerin kabul edilmeyeceğini söyledi ve işçileri işten atmakla tehdit etti. ‘Vereceğimiz rakam 4 bin 250 lira, işinize geliyorsa çalışın işinize gelmiyorsa çıkın gidin’ denildi. Yüzde 54 zam yaptık diyorlar ama devletin verdiği yüzde 50 asgari ücret zammını hesaplıyorlar.”
İŞÇİLERİN 3 TALEBİ VAR
İşçilerin sadece 3 talebi olduğunu belirten Acar, bunların primlerin yasal güvenceye bağlanması, saat ücretine net 4 TL zam ve işçi sağlığı iş güvenliği olduğunu söyledi. Dışardan gelen işçilere de değinen Acar, şunları söyledi: “Gelen mesajlarda eylemlerinin 'işgal' olduğu, iş barışını bozdukları bu nedenle tazminatsız işten atıldıkları yazılıyor. Dışardan getirilen işçileri de tehditle kamplarına geri götürdüler. Tepelerinde iki tane silahlı güvenlik. İşçiler kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılamak için bile dışarı çıkamıyor. İş başını da yaptırmıyorlar. Onlar da bizden gelecek haberi bekliyorlar.”