Migros işçileri: Ücretsiz izin adı altında işçileri sömürüyorlar
Pandemide artan iş yüküne karşı sendikalı olmak isteyen 50 Migros depo işçisi süresiz ücretsiz izne çıkarıldı. Sendikalı olmanın anayasal hak olduğunu söyleyen işçiler, günde 39 lira ile geçim sağlanamayacağını ifade ediyorlar.
Osman Çaklı
BURSA - Sendika üyesi oldukları için ücretsiz izne çıkarılan Migros işçileri eylem yaptı. Sağlıksız ve güvensiz koşullarda çalıştıkları için sendikalı olduklarını belirten işçiler, korona virüsüne (Covid-19) yakalananlara ve temaslı kişilere dahi izin verilmediğini söylediler.
Korona virüsü salgınında artan iş yükü ve iş sağlığı güvenliğinin yeterli olmadığını düşünen Migros depo işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sendikalı olmak istediler. Depo işçileri sendikalaşınca, performans düşüklüğü gibi gerekçelerle ile ücretsiz izne çıkarıldı.
Depo Liman Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası'na (DGD-Sen) üye olan yaklaşık 50 kişi süresiz ücretsiz izne çıkarılınca Migros Genel Müdürlüğü önünde eylem yaptı. İşçiler haklarını alana kadar farklı günlerde eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor.
KADINLAR HER YERDE, KADINLAR EN ÖNDE ✊
— DGD-SEN (@DGDSEN) December 16, 2020
"Biz direnmeye devam edeceğiz. Biz hakkımızı savunacağız. Hakkımızı almadan bu yoldan dönmeyeceğiz"#Ücretliİzin pic.twitter.com/ySzSBpDdyW
'İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ ISRARLA TALEP ETTİK'
Migros Genel Müdürlüğü önünde saat 14.00'te toplanan işçiler, pandemi boyunca günde 15-16 saat çalıştıklarını dile getirerek çalışma koşullarını anlattılar.
İşçiler kendilerine verilen yemeklerin kurtlu ve hijyenik olmayan ortamda hazırlandığını, haklarını aramak için DGD-Sen'de örgütlenmek istediklerini söylediler.
Daha sonra Migros yönetiminin 50 kişiyi ücretsiz izne çıkardığını söyleyen işçiler, işten çıkarılamayanlara çeşitli iddialarla tutanak tutulduğunu, sürekli mobbing uygulandığını dile getirdiler.
MİGROSTAN ALMA ZULME ORTAK OLMA!
— DGD-SEN (@DGDSEN) December 16, 2020
11 yıldır Migros Depo da çalışan İşçi arkadaşımız Ümit performans bahane edilerek ücretiz izine gönderildi.#Ücretliİzin pic.twitter.com/Ocb1L6bed8
Pandemide sağlık açısından daha hassas olunması gerektiğini söyleyen işçiler, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasını ısrarla talep etmelerine rağmen koşulların iyileşmediğine dikkat çekiyorlar.
Korona virüsüne yakalanan arkadaşlarına izin verilmediğini anlatan işçiler, temaslıların zorla işe çağırılıp çalışmaya devam ettirilmesine de itiraz etmişler.
BOSTANCI: KANIT OLMAMASINA RAĞMEN İŞÇİLER HIRSIZLIK İLE SUÇLANDI
Konuyla ilgili DGD-Sen Genel Başkanı Murat Bostancı ile de görüştük. İşçilere verilen bir evrakın olmadığına dikkat çeken Bostancı, bazı işçilerin ise başka yerlere sürüldüğünü söyledi.
Migros'un işçilerin işine son vermek için bahaneler ürettiğini belirten Murat Bostancı, işçilerin hırsızlık ile suçlandığını, işçilerin suçlamayı kabul etmediğini iddialarla ilgili kanıt olmadığını ifade etti.
Ücretsiz iznin patronlar tarafından tazminat ödememek için bir tür yıldırma aracı olarak kullanıldığını söyleyen Bostancı sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Ücretsiz izin adı altında işçileri sömürüyorlar. İşçiler aldıkları parayla hayatlarını idame ettirmeyeceklerini söylüyorlar. Bizim talebimiz ücretsiz izin uygulamasının sonlandırılıp arkadaşlarımızın işe dönmesi yönünde.”
MİGROS'A SENDİKA GİRECEK!
— DGD-SEN (@DGDSEN) December 16, 2020
"5 yıldır Migros Depo da çalışıyorum. Hergün 08.00-22.30 çalışma saatleri..."#Ücretliİzin pic.twitter.com/vMmiC7STm5
MİGROS DEĞİL, CEMİL'İN ANLATTIKLARI SİZE İYİ GELECEK!
— DGD-SEN (@DGDSEN) December 16, 2020
Süresiz ücretsiz izine çıkarılan Cemil arkadaşımız @Migros_Turkiye 'yi anlatıyor. #Ücretliİzin pic.twitter.com/ai4sVriV1y
ÜCRETSİZ İZİN SÖMÜRÜSÜ SON BULSUN!
— DGD-SEN (@DGDSEN) December 16, 2020
"Ben dört çocuk babasıyım, bu şartlarda ne yapacağımızı bilmiyoruz.... Hakkımızı aramaya geldik."#Ücretliİzin pic.twitter.com/YzrvLICdgl