Mikdat Kadıoğlu'ndan kuraklıkla mücadele için öneriler
Yağan yağmurun her damlasına ihtiyacımız olduğunu söyleyen Prof. Mikdat Kadıoğlu, yağmur suyu hasadına ve sarnıçlara dikkat çekti.
DUVAR -İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Mikdat Kadıoğlu, kuraklıkla mücadele için önerilerde bulundu.
Su bütçesi yapılması, suyu yönetmek ve tarımı yönlendirmek için uzun vadeli tahminlerin kullanılması, doğru yere doğru ürün ekilmesi ve yağmur suyunun toplanması gibi başlıklara dikkat çeken Kadıoğlu, kuraklığı doğa kaynaklı afetlerin en tehlikelisi olarak nitelendirdi.
Afet Yönetim Uzmanı da olan Kadıoğlu, kuraklığın deprem gibi çözümü kolay bir afet olmadığını söyledi.
"Depremde binaları sağlam yaparsın, problem olmaz" diyen Kadıoğlu, "Ama kuraklıkta çözüm o kadar basit değil. Kuraklıkta sadece binalar, insanlar değil, deredeki balıktan gökteki kuşa kadar bütün canlılar etkilenir. Bir senelik kuraklık fazla problem olmuyor ama 3 sene, 4 sene üst üste olduğu zaman büyük kıtlık, açlık göçlere neden olur. Kuraklığın sağlam bina yapmak gibi basit bir çözümü de yoktur. Anadolu'da birçok medeniyet kuraklıkta yok olmuştur. O yüzden kuraklığı ciddiye almamız gerekiyor. Doğa kaynaklı afetlerin en tehlikelisi, en zor çözümü olan kuraklıktır. Kuraklık yavaş gelişen bir afettir. Onu iyi takip etmek, iyi anlamak gerekiyor. Öyle bir günah keçisi bulup suçu oraya atıp olayın kök nedenlerini gözden kaçırmamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.